Jump to content

Carinici EU smiju zaplijeniti falsificiranu robu u tranzitu - EU sud


Mrljavac
 Dijeli

LUXEMBOURG, 4. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski carinici smiju zaplijeniti robu sumnjivog porijekla koja je u tranzitu kroz Europsku uniju ako procijene da prijeti opasnost njezina plasiranja na europsko tržište, kazao je savjetnik Europskog suda pravde (ECJ).[PRBREAK][/PRBREAK]Takvo neobvezujuće mišljenje savjetnika pedra Cruza Villalona odnosi se u prvome redu na pritužbe finske tvrtke Nokije i nizozemskog konglomerata Philipsa koje su ECJ-u proslijedili sudovi država članica.

 

"Carinske vlasti u EU smiju zaplijeniti robu u tranzitu koja je porijeklom iz zemalja izvan EU-a i namijenjena je tržištima izvan Unije ako utemeljno posumnjaju da je riječ o falsifikatima, te naročito ako postoji mogućnost da će biti plasirana na tržište Europske unije", kazao je Cruz Villalon.

 

Njegovo stajalište u skladu je s postojećim zakonima koji daju europskim carinskim službenicima ovlasti za privremenu zapljenu robe u tranzitu, čak i ako se ne utvrdi izvan svake sumnje da je riječ o krivotvorinama.

 

Finski telekomunikacijski div Nokia od jednog je britanskog suda zatražio reviziju odluke carinske uprave te zemlje da odustane od zapljene 400 krijumčarenih mobilnih telefona otkrivenih u isporuci na putu iz Hong Konga za Kolumbiju, uz objašnjenje da nisu namijenjeni europskom tržištu.

 

U očekivanju konačne presude, britanska carinska služba (HRMC) priopćila je posredstvom glasnogovornika da "mišljenje glavnog savjetnika potvrđuje da HRMC nema ovlasti zaplijeniti sumnjivu robu ako ne postoji odgovarajuća sudska odluka, ali ih može zadržati u razdoblju utvrđenom zakonom".

 

U drugome slučaju belgijski su sudovi tražili savjet najvišeg europskog suda vezano uz isporuku krivotvorenih Philipsovih brijaćih aparata koji su zadržani u tranzitu u belgijskom Antwerpu, s neutvrđenim odredištem.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija