Jump to content

Clinton kritizirala Rusiju zbog nekažnjavanja ubojica novinara


Mrljavac
 Dijeli

WASHINGTON,8. listopada 2009.(Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je kritizirala Rusiju zbog neprocesuiranja odgovornih za ubojstvo novinarke Ane Politkovske, na treću obljetnicu njezine smrti, te podsjetila na druga ubojstva ruskih novinara koja su prošla nekažnjeno.[PRBREAK][/PRBREAK]"Danas s tugom obilježavamo treću obljetnicu tragičnog ubojstva novinarke Ane Politkovske. Do danas, nitko nije priveden pravdi zbog tog slučaja, kao i u sličnim slučajevima nasilnih zločina protiv novinara u Rusiji, uključujući Paula Klebnikova i nedavno Natalije Estemirove", istakla je Clinton u priopćenju State Departmenta.

 

Citirajući podatke Odbora za zaštitu novinara (CPJ), nevladine udruge sa sjedištem u New Yorku, Clinton je kazala da je od 2000. godine u Rusiji ubijeno 18 novinara iz odmazde za njihovo pisanje, a ubojice su kažnjene samo u jednom slučaju.

 

Pozdravljajući pozive ruskih dužnosnika na obranu slobode tiska, Clinton je upozorila da se nekažnjavanjem za ubojstva novinara potkopavaju napori za jačanje vladavine prava, povećanje odgovornosti vlade i borbu protiv korupcije.

 

Stotine ljudi okupilo se u srijedu na prosvjednom skupu u Moskvi, kako bi obilježilo treću godinu smrti Ane Politovske, novinarke koja je bila oštar kritičar Kremlja.

 

Politovske, koja je bila poznata po napisima o gaženju ljudskih prava i korupciji u Čečeniji, ubijena je u svojoj zgradi u Moskvi 7. listopada 2006. Za muškarca osumnjičenog za njezino ubojstvo vjeruje se da se krije u inozemstvu, a trojica osumnjičenih da su igrala manje uloge u tom zločinu još su pod istragom.

 

Od smrti Politkovske, u Rusiji je ubijeno najmanje sedam novinara i aktivista za zaštitu ljudskih prava, uključujući i jednog novinara njezinog lista Nova Gazeta. Na moskovskom prosvjedu, održanom uz veliku nazočnost policije, sudjelovali su neki od najuglednijih aktivista za zaštitu ljudskih prava i oporbeni čelnici.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija