Jump to content

Crnić: Učinkovitosti suda trebaju pomoći Sabor i Vlada


Zex

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić na savjetovanju 'Aktualnosti hrvatskog zakonodavstva i pravne prakse' u Opatiji ustvrdio da suci sami ne mogu učinkovito riješiti pitanje velikog broja starih i novih predmeta za sudske postupke, nego da im u tome trebaju pomoći Sabor i Vlada.[PRBREAK][/PRBREAK]Kazao je da na sudove stiže 1,5 do 1,6 milijuna novih predmeta na godinu, a da je stalni zaostatak oko 1,3 milijuna. Ustvrdio je da broj sudaca dostaje samo da riješi novoprispjele predmete.

 

Crnić se upitao djeluju li u Hrvatskoj drugi čimbenici koji bi trebali spriječiti da dođe do parnice, istaknuvši kako se stvara dojam da mnogo predmeta, koje su već trebale riješiti neke druge ustanove, bezrazložno stiže na sudove. Za učinkovit rad sudova potreban je dostatan broj sudaca i primjeren poslovni prostor, rekao je.

 

Crnić drži da se rad sudaca u medijima uglavnom negativno ocjenjuje i to, kako je rekao, na temelju nekoliko desetaka medijski istaknutih postupaka, dok se ostali prešućuju. Zbog toga, ali i zbog materijalnih uvjeta, rekao je, suci imaju pravo na nezadovoljstvo, ali ih to ne smije sprečavati da svoj posao obavljaju na najbolji način.

 

Predsjednik Vrhovnog suda iznio je u današnjem predavanju bitne izmjene Zakona o parničnom postupku, čiji je cilj, rekao je, ubrzati raspravu o prijepornim činjenicama u postupku i donošenje presude. Od 1. prosinca, kad počinje primjena Zakona, suci će imati bitno manju ulogu u prikupljanju činjenica koje smatraju bitnima, a to će se prepustiti strankama.

 

Prvi put, rekao je Crnić, uvodi se obveza da suci postupak 'dovrše u razumnom roku'. Prema tim izmjenama, činjenice bitne za postupak moraju se podastrijeti što ranije, te je ograničena i mogućnost iznošenja novih činjenica u žalbenom postupku, kao i mogućnost odugovlačenja postupka.

 

Na 18. savjetovanju okupilo se 850 pravnika iz Hrvatske s gostima iz inozemstva. Teme su građansko, trgovačko, radno i upravno pravo u praksi. Kako je istaknuto na otvorenju, rezultati dosadašnjih savjetovanja nerijetko su bili podloga novim zakonskim rješenjima.

 

Savjetovanje, koje završava 7. studenoga, organiziralo je Hrvatsko društvo za građanskopravne znanosti i praksu.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija