Jump to content

Danska odlučila ograničiti nošenje burke i nikaba


Mrljavac

KOPENHAGEN, 28. siječnja 2010. (Hina/AFP) - Liberalno-konzervativna danska vlada odlučila je u četvrtak ograničiti nošenje na javnim mjestima burke i nikaba kojima muslimanke pokrivaju lice, ali ih nije potpuno zabranila, već je odluku prepustila školama, javnoj upravi i poduzećima.[PRBREAK][/PRBREAK]"U danskome društvu nema mjesta burki i nikabu i vlada je odlučna boriti se protiv takve koncepcije i takva shvaćanja žene", objavio je ured premijera.

 

Vlada je odluku donijela na preporuku posebnog povjerenstva, no nije izrekao opću zabranu jer bi to bilo protivno ustavu.

 

"Škole, sveučilišta i druge obrazovne ustanove imaju puno pravo zahtijevati od nastavnica i učenica da ne pokrivaju lice kako bi komunikacija u obrazovanju i na ispitima bila otvorena i jednaka za sve", navodi ured danskog premijera.

 

Jednake su preporuke upućene tvrtkama i javnim ustanovama.

 

"Nikab" je veo koji prekriva nos i usta, ali ne i oči žene, a burka je prostran plašt koji potpuno zamata tijelo žene i ostavlja joj pogled kroz sitnu mrežicu za oči.

 

Danska je svoju odluku objavila dva dana pošto je francusko parlamentarno tijelo preporučilo potpunu zabranu pokrivanja lica na javnim mjestima.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija