Jump to content

Dodijeljene godišnje nagrade za ljudska prava HHO-a


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 10. prosinca 2009. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak danas je, na dodjeli godišnjih nagrada za ljudska prava HHO-a u zagrebačkom HNK-u, rekao da se u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana vide znatni pomaci u borbi protiv svih oblika kriminala, a pogotovo korupcije.[PRBREAK][/PRBREAK]No, najvećim problemom Čičak je istaknuo hrvatsko sudstvo koje je, smatra, "začahureno u svojoj nedodirljivosti i imunitetu bez kritičnosti unutar ceha". Naglasio je kako su i dalje u velikom porastu radni sporovi i prava iz radnog odnosa, pritužbe na djelovanje državnih tijela, te socijalni problemi. Uz to HHO-u se i dalje obraćaju građani "očajni, kako zbog sporosti administracije, tako i zbog potpunog ignoriranja njihovih problema."

 

Čičak je dao potporu novinarima u njihovu prosvjedu protiv cenzure u hrvatskom medijskom prostoru. Upozorio je na, kako smatra, sve prisutniju i agresivniju cenzuru u medijima te na sve prisutniji govor mržnje u brojnim člancima i komentarima.

 

Predsjednik HHO-a rekao je da ta nevladina udruga i dalje prima oko tisuću individualnih pritužbi od čega se najveći broj njih odnosi na netrpeljivost, diskriminaciju i uznemiravanje, imovinsko-pravne probleme izbjeglica, prognanika i povratnika. Dodao je kako nedavni izvještaj centra HHO-a u Kninu ukazuje na potrebu revizije svih rješenja koja su dodijeljena koloniziranim osobama nakon vojno-redarstvene akcije "Oluja".

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić rekao je da su se hrvatski građani, već u stvaranju neovisnosti Republike Hrvatske, susreli s teškim kršenjem ljudskih prava tijekom agresije na Hrvatsku. Istaknuo je kako zaštita ljudskih prava, u tom kontekstu, zahtjeva zaštitu digniteta svih onih čija su ljudska prava bila kršena za vrijeme rata.

 

Nagrada HHO-a "Miko Tripalo" za zaštitu i promicanje ljudskih prava u djelovanju organa vlasti koje nadilaze profesionalne obaveze dodijeljena je vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi, a novinaru Nevenu Šantiću uručena je nagrada "Joško Kulušić" za promicanje ljudskih prava u medijima. Nagrada "Mašović-Vincetić-Nikolić" za unapređenje međureligijskoga dijaloga i vjersku toleranciju uručena je nadbiskupu Đakovačko-osječke biskupije i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije Marinu Srakiću. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Petru Mrkalju, a uručena je njegovom sinu Jadranku Mrkalju.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija