Jump to content
Sign in to follow this  

Donesen Zakon o medijima


Zex

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova zastupnika donio Zakon o medijima kojemu je cilj osigurati vanjsku i unutarnju neovisnost medija, zaštititi izvor informacija i prava autora te ograničiti koncentraciju vlasništva na tržištu tiskovina.[PRBREAK][/PRBREAK]Uz vanjsku neovisnost medija, zakon bi trebao osigurati i zaštitu novinara od interesa unutarmedijskih kuća, što bi se osiguralo kroz statute na čije bi se donošenje obvezalo sve medije.

 

Predlaže se i uvođenje obveze javnosti vlasništva, a svi bi se udjeli u vlasništvu nad medijima morali objaviti s imenom i prezimenom vlasnika.

 

Uvelo bi se pravo novinara i urednika da u slučaju promjene vlasničke strukture, koja bi dovela do značajne promjene uredničke orijentacije, daju ostavku na uredničko mjesto ili otkaz s pravičnom naknadom.

 

Ograničila bi se koncentracija vlasništva na tržištu tiskovina, na način da bi se jednom nakladniku, čiji općeinformativni dnevnici ili tjednici čine više od 40 posto ukupno izdanih općeinformativnih dnevnika ili tjednika u Hrvatskoj, zabranilo stjecanje vlasničkih udjela u drugim medijima.

 

Većinom glasova zastupnika prihvaćen je zaključak Odbora za informiranje kojim se odbija prijedlog zakona o medijima DC-ove zastupnice Vesne Škare Ožbolt.

 

Sabor je prihvatio amandman Odbora za informiranje po kojemu oglas, koji se objavljuje u medijima uz novčanu ili drugu naknadu ili u svrhu promidžbe, mora biti jasno naznačen i vidljivo odvojen od drugih programskih sadržaja, a posebno naznačeno mora biti i besplatno oglašavanje.

 

Ne dopušta se prikriveno i prijevarno oglašavanje, kao ni oglašavanje oružja i streljiva, duhana i duhanskih proizvoda, lijekova i medicinskih postupaka, alkohola i alkoholnih pića.

 

Prihvaćen je i drugi amandman tog odbora po kojemu su mediji dužni poštivati pravo na zaštitu identiteta svjedoka i oštećenika kaznenih djela, odnosno bez njihova znanja i pristanka ne smiju otkriti njihov identitet.

 

Glavni urednik koji dozvoli objavu podataka koji mogu otkriti identitet svjedoka ili oštećenika kaznenog djela kaznit će se novčanom kaznom od 50 tisuća kuna.

 

Zabranjuje se objavljivanje informacija kojima se otkriva identitet djeteta, ukoliko se time ugrožava njegova dobrobit, a nakladnik koji takvu informaciju objavi kaznit će se novčanom kaznom do milijun kuna.

 

Sabor je prihvatio i amandman Odbora za zakonodavstvo po kojemu se prvo ročište u sudskim sporovima o objavi ispravka u medijima mora održati u roku od osam dana od dana zaprimanja tužbe u sudu, a ne, kako je prvotno predložila Vlada, u roku od pet dana od podnošenja tužbe sudu.

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...