Jump to content

Doneseni novi zakoni o porezu na dohodak i dobit


Zex

Hrvatski sabor je donio nove zakone o porezu na dohodak i o porezu na dobitZakonom o porezu na dohodak neoporezivi se dio dohotka povećava za sto kuna - s 1.500 na 1.600 kuna, što znači da će građanima ostati više novaca u džepu.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakonom se ukida oporezivanje dividende, čime Vlada želi u Hrvatsku privući strane investitore.

 

Više se neće oporezivati obiteljske mirovine koje ostvaruju članovi obitelji poginulih ili nestalih hrvatskih branitelja, te novčane nagrade za osvojenu olimpijske i medalje na svjetskim i europskim prvenstvima.

 

Porezne olakšice za, primjerice, zdravstvo, životno osiguranje, stambene kredite, kumuliraju se na ukupno 12 tisuća kuna godišnje.

 

Uvodi se kategorija drugog dohotka za oporezivanje sportaša, pjevača i umjetnika, kojima bi se priznao paušalni trošak od 30 posto, a za preostalih 70 posto dohotka plaćali bi 25 posto poreza.

 

Nakon što je Vlada odbila njihov amandman, HSU ga je povukao i suzdržao se od glasovanja.

 

Svojim amandmanom, čijim su prihvaćanjem uvjetovali podršku zakonu, HSU-ovci su tražili brisanje odredbe po kojoj se mjesečni mirovinski

doprinosi koji premaše šest tisuća kuna računaju kao porezne olakšice.

 

Zakonom o porezu na dobit među ostalim se ukida jednokratni otpis imovine, a stopa poreza ostaje 20 posto.

 

Oba zakona Sabor je donio bez glavnine oporbenih stranaka - za glasovanja o 30-ak zakona u Velikoj vijećnici od oporbe su, naime, bili samo HSP-ovci.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija