Jump to content
Sign in to follow this  

Državni odvjetnici dobili svoj Etički kodeks


Zex

Usvajanjem Etičkog kodeksa državnih odvjetnika u Lovranu je završeno dvodnevno savjetovanje državnih odvjetnika na kojem ih se okupilo stotinjak iz cijele Hrvatske.[PRBREAK][/PRBREAK]LOVRAN - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kazao je kako s obzirom na posebnu odgovornost u društvu državni odvjetnici moraju imati Etički kodeks kojim se propisuju pravila postupanja državnih odvjetnika.

 

Kodeks je sredinom lipnja podržalo i Državnoodvjetničko vijeće (DOV). Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel, koji je pripremio prijedlog Kodeksa, tada je rekao da se on donosi jer standardi ponašanja na temelju Ustava, zakona i međunarodnih ugovora, kao i pravila o unutarnjem radu, ne pokrivaju u potpunosti sve oblike ponašanja u praksi.

 

U završnoj riječi Bajić je ustvrdio da je Državno odvjetništvo u proteklih godinu i pol poboljšalo rad i postiglo zapažene rezultate, posebice kod smanjivanja zaostataka.

 

Okupljeni državni odvjetnici suglasili su se da im je prioritet rješavanje svih zaostalih prijava do kraja godine ili dostizanje polumjesečnog zaostatka.

 

Državni su odvjetnici na savjetovanju upoznati s izmjenama Zakona o parničnom postupku, Zakona o državnom odvjetništvu i Kaznenog zakona.

 

U radu savjetovanja sudjelovali su pravni stručnjaci iz SAD i Nizozemske. James Duncan iz Ureda za profesionalnu odgovornost pri Ministarstvu pravosuđa SAD i Antonie Cornelis van der Schans, državni odvjetnik iz nizozemskog Nacionalnog žalbenog suda u Den Haagu, predstavili su primjenu etičkih pravila u radu državnih odvjetnika u tim zemljama.

 

 

Hina

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...