Jump to content

DSV četvorici sudaca produljio suspenzije


Mrljavac

ZAGREB, 15. ožujka 2012. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV) produljilo je danas suspenzije sucima Bariši Gašparu, Peri Miloglavu, Marinu Črnji i Robertu Pešutiću, protiv kojih se vode kazneni postupci, te je oslobodilo stegovne odgovornosti splitskoga prekršajnog suca Antu Papića, kojeg se teretilo da je svojim ponašanjem prema prometnome policajcu, koji ga je prije dvije i pol godine zaustavio, naštetio ugledu suda i sudačke dužnosti.[PRBREAK][/PRBREAK]Suca Papića, koji radi u stalnoj službi u Kaštel Sućurcu, policajac je zaustavio u rujnu 2009. u Kaštel Gomilici te mu je zbog tri prometna prekršaja napisao tri prekršajna naloga. Sudac je potpisao dva naloga, a treći je odbio potpisati uz primjedbu da je on prekršajni sudac u Kaštelima, da će "takve predmete koje oni napišu odbaciti" te da mu je badava pisati ih jer će ih on baciti. Suca se teretilo da je svojim ponašanjem naštetio ugledu suda i sudačke dužnosti.

 

DSV je na internetskim stranicama objavio da se sudac oslobađa stegovne odgovornosti, no nije objavljeno objašnjenje te odluke.

 

Četvorici sudaca suspenzije su produljene za još tri mjeseca.

 

Sudac Visokoga trgovačkog suda Bariša Gašpar pod suspenzijom je od 2008., kad je protiv njega pokrenuta antikorupcijska istraga zbog navodne zloporabe položaja, primanja mita i namještanja pravosudnih ispita. Početkom 2009. protiv njega je podignuta i optužnica, no prvostupanjski sudski postupak još nije završen.

 

Suđenje nije završilo ni u slučaju suca Županijskoga suda u Dubrovniku Pere Miloglava, optuženog za zloporabu položaja i ovlasti u pretvorbi tvrtke "Dubrovačko primorje" i nezakonit upis vlasništva nad zemljištem "Vrtovi Sunca". U toj su aferi za milijunske zloporabe optuženi bivši predsjednik dubrovačkog Općinskog suda Ivo Besjedica te trojica dubrovačkih poduzetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj.

 

Miloglav je privremeno udaljen sa sudačke dužnosti od sredine srpnja 2010., a suđenje je ušlo u završnicu.

 

Sudac Općinskoga suda u Krku Marin Črnja ostao je bez sudačkog imuniteta u siječnju prošle godine jer se protiv njega vodi kazneni postupak zbog izvlačenja novca iz Tiska u drugoj polovici 1990-ih, zajedno s odbjeglim Miroslavom Kutlom. Črnja je optužen za pomaganje u zloporabi u gospodarskom poslovanju.

 

Istraga protiv Črnje, Kutle i ostalih zbog izvlačenja 23 milijuna kuna iz Tiska pokrenuta je na zagrebačkome Županijskom sudu još 2000., a potrajala je do 2006. U međuvremenu je Črnja 2002. imenovan sucem Općinskoga suda u Krku, a mediji su objavili da mu je to uspjelo s lažnom potvrdom da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

 

Črnja je 1990. nakratko bio ministar rada, a mediji ga opisuju kao Kutlinu desnu ruku u poslovima iz 1990-ih.

 

Splitski općinski sudac Robert Pešutić od listopada prošle godine osumnjičen je pak za primanje 13.000 eura mita, pomaganje u primanju mita i zloporabu položaja i ovlasti. Tada je bio i uhićen i suspendiran, a iz pritvora je pušten početkom prosinca pošto je položio jamstvo u nekretninama vrijednima milijun kuna.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija