Jump to content

DSV imenovao tri nova županijska suca


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je izabralo tri nova suca Županijskog sudu u Slavonskom Brodu - stalne službe u Požegi, što je prvo sudačko imenovanje u novom sazivu tog tijela zaduženog za izbor, ali i stegovno kažnjavanje sudaca.[PRBREAK][/PRBREAK]Između 16 kandidata za nove županijske suce su izabrani Marija Balenović, predsjednica Općinskog suda u Požegi te dvoje sudaca tog suda Branka Ribičić i Mile Soldo.

 

Riječ je o sucima koji su imali najveći broj bodova na rang listi sastavljenoj nakon opširnog izvješća o radu svakog od kandidata. Ovakav nov način izbora sudaca propisan je posljednjim izmjenama Zakona o DSV-u, izglasanog zbog usklađivanja zakonodavstva s europskim pravnim propisima.

 

Novim načinom vrednovanja sudačkog rada želi se ojačati nepristranost i samostalnost pravosuđa, što je jedno od ključnih mjerila za zatvaranje poglavlja 23. u pregovorima s Europskom unijom.

 

Temeljem tzv. liste prvenstva, u novom sazivu DSV-a u kojem uz suce i pravne stručnjake sjede i dva saborska zastupnika, već su izabrani predsjednici četiri prekršajna suda.

 

DSV bi uskoro trebalo imenovati i nove suce na Vrhovnom sudu i Visokom trgovačkom sudu te na nekoliko županijskih i nižih sudova.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija