Jump to content

DSV sutra odlučuje o odgovornosti gospićkoga suca Milanovića


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 22. travnja 2009. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV) sutra će odlučivati o stegovnoj odgovornosti petero sudaca, među kojima je i gospićki županijski sudac Branko Milanović, koji je proteklih godina nekoliko puta svojim presudama izazvao zgražanje stručne i šire javnosti, a čije se razrješenje traži zbog mnogobrojnih odluka koje mu je ukinuo Vrhovni sud.[PRBREAK][/PRBREAK]Stegovni postupak protiv Milanovića i razrješenje sudačke dužnosti zatražila je još krajem kolovoza 2007. predsjednica Županijskoga suda u Gospiću Dubravka Rudelić, ali ne zbog njegovih presuda i, primjerice, nezakonitoga privremenog otpusta iz gospićkog zatvora osuđenika za ubojstvo Vinka Budiše, nego zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti, odnosno velikog broja odluka koje mu je ukinuo Vrhovni sud.

 

Milanoviću se na teret stavlja da je 2005. radio na pet kaznenih predmeta, a od toga su mu tri presude ukinute, jedna potvrđena, a jedna je još u vrijeme podnošenja zahtjeva za stegovnim postupkom bila na odlučivanju na Vrhovnome sudu. Godine 2006. od pet presuda ukinute su mu pak četiri presude.

 

Gospićkog suca nekoliko se puta prozivalo zbog kontroverznih odluka i skandaloznih obrazloženja, no do prijave zbog velikog broja ukinutih presuda nije se pojavljivao pred DSV-om.

 

Prije šest godina Milanovićeva presuda Svetozaru Karanu, optuženom za ratne zločine nad Hrvatima, izazvala je zaprepaštenje javnosti, ali i pravničkih krugova. Naime, u obrazloženju presude je naveo da optuženik "sa svojim precima i Osmanlijama već 500 godina vrši genocid nad Hrvatima".

 

Vrhovni sud ukinuo je presudu i pritom upozorio da je gospićki sud prešao okvire koji propisuju strukturu presude, posebno u dijelu gdje se polemizira s motivima povratka optuženoga u Hrvatsku 2000. - da se vratio kako bi nastavio živjeti "na hrvatskoj grbači, da bi je gospodarski oslabio i vodio u propast i nestanak radi ostvarenja memoranduma SANU".

 

Ništa manje reakcija u javnosti nije izazvala ni oslobađajuća presuda Josipu Mraoviću, optuženom za silovanje američke košarkašice u Gospiću.

 

Milanović je ustvrdio da guranje prsta u anus, za što je optužen Mraović, "nije seksualno nasilje i ne može se izjednačavati sa spolnim odnošajem jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem". No, i tu je presudu Vrhovni sud ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.

 

Osim Milanovića, DSV bi sutra trebao odlučiti i o stegovnoj odgovornosti suca Općinskoga suda u Kutini Branka Krančevića, općinske sutkinje iz Krapine Sanje Leskovar-Hostić, šibenskoga općinskog suca Živka Pašare i općinskog suca iz Belog Manastira Zlatka Kajtara. Njih se stegovno tereti uglavnom zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti.

 

Odluke o stegovnoj odgovornosti DSV donosi na sjednici zatvorenoj za javnost, osim ako javnost sjednice ne zatraži sam sudac ili sutkinja protiv kojih se vodi postupak.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija