Jump to content

Dubrovnik: okrugli stol o ustavnoj tužbi u zaštiti ljudskih prava


Mrljavac

DUBROVNIK, 24. listopada 2008. (Hina) - Okrugli stol ustavnih sudova više država na temu "Ustavna tužba kao pravno sredstvo za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda" održava se danas u Dubrovniku, a domaćin skupa je Ustavni sud Republike Hrvatske.[PRBREAK][/PRBREAK]Na okruglom stolu sudjeluju suci ustavnih sudova Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i BiH. Oni će raspravljati o temeljnom pitanju na koje svi ustavni sudovi pokušavaju pronaći odgovor - kako uspostaviti ravnotežu između učinkovite zaštite ustavom zajamčenih ljudskih prava u pojedinačnim slučajevima i omogućavanja da ustavni sudovi efikasno obavljaju svoje temeljne ustavne zadaće.

 

Po riječima predsjednice Ustavnog suda RH Jasne Omejec, proširenje nadležnosti ustavnih sudova u Europi na konkretne pojedinačne slučajeve dovelo je do potpune zagušenosti sudova ustavnim tužbama.

 

"Mi se sve više pretvaramo u sudove za zaštitu pojedinačnih ljudskih prava, a sve manje radimo ono što bi ustavni sudovi primarno trebali raditi, a to je štititi vladavinu prava odnosno kontrolirati zakonodavca, izvršnu vlast i upravu", rekla je Omejec.

 

Dodala je kako je taj okrugli stol organiziran radi razmjene iskustava i da se vidi gdje se ustavni sudovi sada nalaze. Nešto se mora učiniti - odlučiti treba li ići slovenskim putem, gdje je zatražena izmjena ustava, ili je put nešto drugo. Na to ćemo pokušati odgovoriti na ovom okruglom stolu, rekla je Omejec.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija