Jump to content

ECJ o pravima roditelja čija su djeca građani EU dok oni nisu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 10. ožujka 2011. (Hina) - Europski sud pravde (ECJ) ovoga je tjedna presudio da roditelji koji nisu državljani EU-a a imaju dijete koje jest građanin neke zemlje članice moraju imati pravo na dozvolu boravka i rada u EU-a, piše Irish Times.[PRBREAK][/PRBREAK]Presuda je obvezujuća za sve zemlje članice koje donose odluke u sličnim slučajevima.

 

Ona kaže da zemlje članice moraju dopustiti građanima trećih zemalja koji su roditelji djeteta koje ima državljanstvo zemlje EU-a da žive i rade u državi EU-a. Odbijanje bi lišilo dijete uživanja njegovih prava koje ima kao građanin EU-a.

 

Slučaj je pred ECJ iznio kolumbijski par koji je u očekivanju odgovora na zahtjev za azil dobio dvoje djece koja su dobila belgijsko državljanstvo.

 

Par je zatražio dozvolu boravka budući da su otac i majka belgijskih državljana ali njihov je zahtjev odbijen. Uložili su žalbu tvrdeći da kao roditelji djece s belgijskim državljanstvom imaju pravo na boravište i radnu dozvolu u toj zemlji. Belgijski sud tražio je mišljenje ECJ-a.

 

Sud je presudio da bi odbijanje dozvole boravka značilo da djeca, koji su građani EU-a, morali napustiti teritorij EU-a a odbijanje dozvole rada značilo bi da se roditelji ne mogu brinuti za djecu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija