Jump to content

Egipat: 92-godišnjaku zabranjen brak sa 17-godišnjakinjom


Mrljavac

KAIRO, 14. lipnja 2008. (Hina/AFP) - Egipatske vlasti zabranile su muškarcu u dobi od 92 godine da oženi djevojku od 17 godina, javio je u subotu AFP, pozivajući se na sudske izvore.[PRBREAK][/PRBREAK]"Riječ je o Saudijcu koji je u Egipat došao na odmor. Predložio je brak 17-godišnjoj djevojci iz sela Badrachinea u Gizi, obećavši na ime miraza isplatiti 150 tisuća egipatskih lira (oko 140 tisuća kuna) i zlatni nakit. Roditelji djevojke, koji su vrlo siromašni, pristali su na to", rekao je taj izvor.

 

No Ministarstvo pravosuđa odbilo je ozakoniti brak na temelju zakona koji strancima poznije dobi zabranjuje brak s vrlo mladim egipatskim djevojkama. Zakonski dobni prag za brak je 17 godina, a dobna razlika među supružnicima ne smije premašivati 25 godina.

 

Neimenovani Saudijac, prema tome, više je nego dvostruko stariji od najviše dopuštene dobi koju bi smio imati u ovom slučaju (42 godine).

 

Taj je zakon donesen nakon naftnog buma u zemljama Zaljeva upravo s ciljem da onemogući bogatim muškarcima iz tog područja da se žene mladim siromašnim Egipćankama.

 

No egipatski dnevnik al-Akbar objavio je kako su prošle godine odobrena 173 braka s dobnom razlikom supružnika većom od četvrt stoljeća. Preduvjet za odobrenje je da muž stranac deponira svotu u iznosu od oko 40 tisuća kuna u Egipatskoj narodnoj banci na ime svoje supruge.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija