Jump to content

EK će predložiti zabranu svih oblika diskriminacije


Mrljavac

STRASBOURG, 17. lipnja 2008. (Hina/Reuters) - Europska komisija predložit će zabranu svih oblika diskriminacije, uključujući na osnovu dobi, vjeroispovijesti i spolne orijentacije, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik EK.[PRBREAK][/PRBREAK]"Svaka diskriminacija je ozbiljna i protiv nje se treba odlučno boriti", rekao je potpredsjednik EK Jacques Barrot na saslušanju pred Europskim parlamentom.

 

EU već ima zakone koji brane rasizam i ksenofobiju.

 

Europska komisija trebala je predložiti zabranu diskriminacije hendikepiranih osoba, no nakon lobiranja europskih zastupnika, taj će prijedlog sada biti proširen na sve oblike diskriminacije, rekao je Barrot.

 

"Povelja o temeljnim pravima postoji, ali je ponešto nejasna u pravnom smislu i ne priječi nam da koristimo sve europske pravne instrumente", rekao je Barrot, govoreći o nizu načela koja su obvezna samo za europske institucije.

 

U povodu namjere nove talijanske vlade da uvede strože kazne za kaznena djela koja počine ilegalni imigranti, Barrot je kazao da je to "protivno europskom pravu."

 

"Ne može se diskriminirati zbog nacionalnosti", kazao je, istaknuvši kako govori o europskim građanima, ali i da se to odnosi i na državljane trećih zemalja.

 

"Osobno, mislim da to predstavlja problem. U teoriji, kaznu se ne može povećati", rekao je.

 

Barrot je bio na saslušanju u Europskom parlamentu jer mijenja portfelj. Dosadašnji povjerenik za promet bit će zadužen za pravosuđe, slobodu i sigurnost.

 

Barrot je kazao da će za prihvaćanje novog prijedloga, koji će biti predstavljen početkom idućeg mjeseca, biti potreban konsenzus svih zemalja članica. EK planira i druge mjere, najavio je.

 

"Zaštita pojedinca podrazumijeva poštivanje privatnosti. Sadašnju situaciju treba poboljšati", rekao je. "Namjeravam pokrenuti konzultacije s ciljem strože zaštite podataka", dodao je.

 

Da bi se pojednostavio život 490 milijuna europskih građana, Barrot namjerava predložiti i zakonski okvir koji će omogućiti zemljama članicama priznavanje titula, dokumenata i sudskih presuda.

 

Predložit će također zakonski okvir za priznavanje imovinskih prava supružnika i partnera iz drugih oblika građanskih zajednica.

 

"Osobito brinem za zaštitu djece, posebice u slučajevima razvoda... Također želim da sve zemlje članice uvedu sustave za rano upozoravanje u slučajevima otmice djece", kazao je Barrot.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija