Jump to content

EK će stanje u pravosuđu u RH procijeniti na temelju rezultata


Mrljavac

ZAGREB, 10. rujna 2010. (Hina) - Europska komisija smatra da Hrvatska treba pokazati napredak na polju pravosuđa ne samo donošenjem zakona već i njihovom provedbom, a Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje ključna su poglavlja za dovršetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom, rekla je u petak u Zagrebu potpredsjednica EK-a i povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding.[PRBREAK][/PRBREAK]"Poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava jedno je od najosjetljivijih i jedno od najvažnijih poglavlja" u pregovorima, kazala je Reding na konferenciji za novinare. "U poglavlju 23 ne pratimo samo zakone koji se donose u parlamentu, već i rezultate tih zakona", naglasila je.

 

Reding se tijekom jutra sastala s premijerkom Jadrankom Kosor, te sudjelovala na međunarodnoj konferenciji o učincima članstva u Europskoj uniji na pravosuđe. Reding se također sastala i s predstavnicima pravosuđa, civilnog društva i ekonomskog sektora. Povjerenicu bi trebao primiti i predsjednik Ivo Josipović, a na radnoj večeri trebala bi razgovarati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

 

Reding je naglasila da je zadaća Europske komisije da prati i pomogne Hrvatskoj u reformskim procesima. Izdvojila je pritom reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, procese u slučaju ratnih zločina te povratak izbjeglica i poštivanje prava manjina.

 

"Neće biti rokova, neće biti vremenskih okvira, mi ćemo procijeniti situaciju na temelju činjenica", naglasila je.

 

Uz poglavlje Pravosuđe i temeljna prava koje je u resoru povjerenice Reding, ona je izdvojila i Tržišno natjecanje, kazavši da su to ključna poglavlja koja će i kao dva zadnja biti zatvorena.

 

"Prenijela sam zabrinutost povjerenika (za tržišno natjecanje Joaquina) Almunije oko poglavlja 8", rekla je. O tome je Almunia nedavno u Bruxellesu razgovarao s hrvatskim ministrom gospodarstva Đurom Popijačem, s naglaskom na pitanje privatizacije hrvatskih brodogradilišta gdje je izrazio spremnost pomoći Hrvatskoj kako bi se našlo rješenje.

 

Hrvatska je otvorila sva poglavlja pristupnih pregovora s EU-om, a zatvorila ih je 22, te joj ostaje još jedanaest.

 

Reding je nakon sastanka s Kosor ustvrdila kako je premijerka "snažno predana" tome da Hrvatska dođe do razine "pravde za sve", a isto tako angažirana na borbi protiv korupcije. Ipak, naglasila je da u Hrvatskoj još uvijek ima 100.000 zaostalih predmeta starijih od tri godine.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija