Jump to content

EK poziva na reformu pravnog okvira za zaštitu patenata


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB/BRUXELLES, 26. ožujka 2009. (Hina) - Europska komisija zatražila je odobrenje zemalja članica EU za zaključenje sporazuma o jedinstvenom pravnom okviru za zaštitu patenata (Unified Patent Litigation System, UPLS), kojim bi se imenovao jedinstveni žalbeni sud nadležan za rješavanje sporova vezanih uz postojeće europske patente, te buduće jedinstveno tijelo za pravnu regulativu patentiranja.[PRBREAK][/PRBREAK]To bi posebno pogodovalo malom i srednjem poduzetništvu, te privatnim ulagačima, za koje je postojeći sustav previše složen i preskup, a novi će sustav zajamčiti i veću pravnu sigurnost, reducirati troškove, te unaprijediti dostupnost žalbenih procesa za kompanije, ističe Komisija u priopćenju.

 

"Postojeći žalbeni sustav europskim je tvrtkama pretjerano složen, prespor i preskup. Jedinstveni sustav s imenovanim žalbenim sudom omogućio bi predvidljiviji, brži i jeftiniji proces rješavanja sporova vezanih uz patente, što bi pomoglo stimulirati inovacije i konkurentnost, te rast i stvaranje radnih mjesta u Europi", kazao je povjerenik EU za unutarnje tržište i usluge Charlie McCreevy.

 

Predloženi sustav sudske nadležnosti poticat će rast i inovacije omogućavanjem brzog rješavanja sporova vezanih uz intelektualno vlasništvo, tvrdi Komisija.

 

Trenutno su vlasnici patenata koji žele zaštititi svoje patente u Europi prisiljeni voditi odvojene žalbene postupke u svim zemljama u kojima imaju važeći patent. To je dovelo do značajne pravne nesigurnosti, koja se očituje u slučajevima u kojima su sudovi u različitim zemljama članicama donijeli posve suprotne zaključke.

 

U sklopu novog sustava, za odlučivanje o preliminarnim pitanjima koja će sudovi za patente postavljati u vezi s tumačenjem europskih zakona te valjanosti i interpretacije uredbi EU institucija bio bi nadležan Europski sud pravde.

 

Komisija će morati osigurati usklađenost propisa sadržanih u prijedlogu sa zakonima stvaranja zajedničkog EU patenta koji bi jamčio zaštitu prava vlasništva.

 

Dietmar Harhoff iz Sveučilišta Ludwig Maximilian u Muenchenu proveo je analizu koristi i troškova koja sugerira da bi izbjegavanje udvajanja pravnih postupaka vezanih uz kršenje prava patenata rezultirala uštedom od između 148 i 289 milijuna eura godišnje.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija