Jump to content

EK predložila novi postupak za preregistraciju vozila


Mrljavac
 Dijeli

BRUXELLES, 4. travnja 2012.(Hina) - Europska komisija je u srijedu objavila zakonodavni prijedlog koji bi trebao olakšati registraciju motornih vozila, koja su već bila registrirana u nekoj drugoj zemlji članici, što je jedna od glavnih poteškoća za mobilnost građana unutar jedinstvenog europskog tržišta.[PRBREAK][/PRBREAK]Trenutačno postupak registracije vozila u nekoj drugoj zemlji članici traje prosječno oko pet tjedana i košta oko 400 eura, stoga Komisija predlaže nova pravila koja bi trebala znatno smanjiti rokove i troškove preregistracije vozila.

 

"Današnji prijedlog omogućit će uklanjanje nepotrebnih formalnosti pri registraciji vozila i skraćenje postupka", rekao je povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani.

 

Prijedlog Komisije moraju prihvatiti zemlje članice i Europski parlament da bi stupio na snagu.

 

Po novom prijedlogu građani koji dio godine provode u nekoj drugoj zemlji članici neće morati registrirati svoj automobil u toj zemlji, jer se uvodi načelo da se vozilo registrira u zemlji prebivališta njegova vlasnika, a druga članice neće moći tražiti da se vozilo registrira kod njezinih vlasti čak i u slučaju da ta osoba veći dio godine provodi u toj zemlji.

 

Građani koji se trajno preseljevaju iz jedne u drugu zemlju članicu imat će rok od 6 mjeseci za preregistraciju vozila, dok je to do sada bilo različito od zemlje do zemlje. Građani koji kupuju ili prodaju rabljeno vozilo u drugoj zemlji članici neće se morati suočavati s dodatnim tehničkim kontrolama i administrativnim problemima.

 

Građani koji rade u nekoj drugoj zemlji članici i imaju vozilo registrirano na njihovo poduzeće u toj zemlji, neće morati registrirati taj automobii u zemlji u kojoj imaju prebivilište.

 

Prijedlog donosi poboljšanja i za tvrtke koje se bave iznajmljivanjem autombila. Rent-a-car tvrtke moći će primjerice premjestiti svoja vozila iz Španjolske u Austriju tijekom zimskih praznika bez obveze da se registriraju u Austriji, što će, tvrdi Komisija, dovesti do pada cijena njihovih usluga.

 

Za tvrtke vrijedi isto načelo kao i za građane: vozila moraju biti registrirana u zemlji gdje je glavno sjedište tvrtke.

 

Prijedlog predviđa i tijesnu suradnju tijela zaduženih za registraciju vozila u zemljama članicama, što će onemogućiti registraciju ukradenih vozila.

 

Godišnje se unutar EU-a preseli oko 3,5 milijuna vozila, a prema procjenama Komisije, nova pravila bi omogućila uštedu od 1,5 milijardi eura na tehničkim i adminstrativnim formalnostima.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija