Jump to content

EK predstavio petogodišnji program za pravosuđe i unutarnje poslove


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB/BRUXELLES, 10. lipnja 2009. (Hina) - Europska komisija predstavila je u srijedu program za razdoblje 2010.-2014. na području pravosuđa i unutarnjih poslova, nazvan stockholmski program, koji je prije svega usmjeren na dobrobit europskih građana, priopćeno je iz Bruxellesa.[PRBREAK][/PRBREAK]"Obični građani trebali bi biti u središtu budućega stockholmskog programa, o kojem bi trebao raspravljati Europski parlament te ga do kraja godine prihvatiti Europsko vijeće", kaže se u priopćenju.

 

"EU se ubuduće mora ponajprije skrbiti da usluge za građane na polju slobode, sigurnosti i pravosuđa budu najbolje", rekao je u priopćenju predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso. "Želimo promicati prava građana, pojednostavniti im svakidašnji život, zaštititi ih", dodao je.

 

Budući program, koji treba naslijediti haaški, predviđa poboljšanja u području državljanstva, pravosuđa, sigurnosti, azila i imigracije, a trebao bi se oslanjati na četiri glavna čimbenika: promicati prava građana, olakšati im svakidašnji život, zaštititi ih te ih poticati da se integriraju u društvo.

 

EK kaže da bi područje slobode, sigurnosti i pravosuđa moralo biti jedinstveno područje u kojemu bi bila zaštićena temeljna prava, u kojem bi se poštivala ljudska osoba i ljudsko dostojanstvo. Poseban se naglasak stavlja na zaštitu osobnih podataka.

 

Kada se radi o olakšavanju svakidašnjeg života građana, prednost treba dati načinima koji olakšavaju pristup sudovima, građani moraju imati punu korist od mogućnosti koje pruža jedinstveno tržište, treba poboljšati suradnju između pravosudnih vlasti te pokrenuti sredstva kako bi se ukinule zapreke u priznavanju pravnih akata u drugoj zemlji članici.

 

U zaštiti građana cilj je jačati policijsku suradnju te uskladiti akcije u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

 

U idućem razdoblju treba učvrstiti i provesti politiku imigracije i azila, solidarnost među zemljama članicama i partnerstvo sa zemljama izvan EU-a.

 

Zakonitim useljenicima treba dati jasan i dosljedan status, a potrebno je uskladiti i imigracijsku politiku s potrebama europskog tržišta rada, zajedno s ciljanim integracijskim i obrazovnim politikama. S druge strane, potrebno je pojačati borbu protiv ilegalne imigracije.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija