Jump to content

EK: sadašnji mirovinski sustav je neodrživ


Mrljavac

BRUXELLES, 7. srpnja 2010.(Hina) - U sljedećih 50 godina broj umirovljenika u Europskoj uniji će se udvostručiti u odnosu na one koji financiraju njihove mirovine i stoga bi zemlje članice trebale produljiti radni vijek i pomaknuti ulazak u mirovinu, preporučila je u srijedu Europska komisija.[PRBREAK][/PRBREAK]"Predviđa se da će se u Europi do 2060. godine broj umirovljenika udvostručiti u odnosu na broj osoba koje financiraju njihove mirovine. Sadašnja situacija naprosto nije održiva", izjavio je na konferenciji za novinare povjerenik za zapošljavanje Laszlo Andor, predstavljajući tzv. zelenu knjigu kojom Komisija otvara javnu raspravu o reformi mirovinskih sustava.

 

"Izbor s kojim se suočavamo jest slabije mirovine i veći doprinosi ili više ljudi koji će više i dulje raditi", rekao je povjerenik Andor predstavljajući taj dokument.

 

Mnoge zemlje članice planiraju reforme svojih mirovinskih sustava nakon što su zbog financijske krize morale povećati proračunske deficite i svoj javni dug. Francuska želi pomaknuti najraniji odlazak u mirovinu sa 60 na 62 godine do 2018. godine, Španjolska želi produljiti radni vijek s 65 na 67 godina života, a Njemačka želi postupno povećanje životne dobi na 67 godina za primanje pune mirovine.

 

Komisija ističe da su mirovinski sustavi u nadležnosti zemalja članica i da ona ne predlaže nikakav "idealan koncept" mirovinske reforme. Povjerenik Andor je demantirao pisanje medija da će Komisija predložiti da se u mirovinu odlazi u dobi od 70 godina. "To su potpuno neutemeljene glasine", rekao je Andor.

 

Javna rasprava o reformi mirovinskog sustava bit će otvorena do 15. studenoga, a Komisija poziva sve zainteresirane strane da se uključe i daju svoj doprinos.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija