Jump to content

EK želi građanima olakšati život priznavanjem sudskih odluka


Mrljavac

ZAGREB/BRUXELLES, 12. prosinca 2010. (Hina) - Europska komisija u utorak bi trebala predstaviti dvije nove mjere čiji je cilj smanjiti pravne i administrativne prepreke i olakšati život građanima i poslovnim ljudima kada žele putovati ili raditi u drugoj zemlji članici Europske unije, najavljeno je iz Bruxellesa.[PRBREAK][/PRBREAK]Prva mjera je prijedlog o poboljšanju pravosudne suradnje između zemalja članica u građanskim i trgovinskim pitanjima. Radi se o ključnoj mjeri vezanoj za međunarodne presude jer dopušta da se sudske presude donesene u jednoj zemlji članici u potpunosti priznaju u drugoj.

 

Tvrtke još uvijek moraju platiti oko 2.000 eura dodatnih troškova kada žele da se određena presuda prizna u drugoj zemlji članici. Tim procesom poznatim pod nazivom egzekvatura kompanije imaju dodatni trošak ali ne i veću pravnu sigurnost, a u više od 90 posto slučajeva radi se o proceduri koja je puka formalnost.

 

Nova regulativa poboljšat će sadašnji pravni okvir ukidanjem egzekvature.

 

Europska komisija također će pokrenuti konzultacije o smanjivanju birokratskih prepreka vezano uz dokumente koji građanima trebaju za život, rad i putovanje u drugu zemlju članicu.

 

Konzultacije su prvi stupanj procesa kojim se želi osigurati da dokumenti poput ugovora o vlasništvu budu u opticaju bez dodatnih procedura, a dokumenti o građanskom statusu - poput rodnog ili vjenčanog lista - budu priznati gdje god se građani u EU-u nalazili.

 

Registri i administrativni sustavi uvelike se razlikuju od zemlje do zemlje članice EU-a što građanima uzrokuje skupe formalnosti poput prijevoda i provjere autentičnosti dokumenata. Time se građanima otežava puno uživanje njihovih prava u EU-u, dodaje Komisija.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija