Jump to content

Engleski odvjetnici zastupaju Sloveniju


Ane
 Dijeli

Slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak skinuo je oznaku povjerljivosti s jučerašnje vladine odluke o izboru odvjetničke kuće koja će zastupati Sloveniju u arbitražnom postupku pred Međunarodnim centrom za investicijske sporove u Washingtonu. Sloveniju će u sporu s HEP-om zastupati odvjetnička kuća Allen and Overy iz Londona[PRBREAK][/PRBREAK]Kako je priopćilo ministarstvo gospodarstva, Sloveniju će u sporu s Hrvatskom elektroprivredom (HEP) pred spomenutom institucijom zastupati odvjetnička kuća Allen and Overy iz Londona.

 

Odvjetničku je kuću izabrala skupina stručnjaka osnovana nakon što je HEP za neisporučenu struju prema hrvatsko-slovenskom ugovoru o nuklearki Krško postavio odštetni zahtjev od oko 32 milijuna eura.

 

Vizjak je spomenuti zahtjev više puta nazvao neutemeljenim, ocijenivši da je HEP u spornom razdoblju od ratifikacije međudržavnog ugovora o nuklearci pa do ponovne obnove isporuka kupovao jeftiniju struju iz Slovačke i BiH iako mu je struja iz Krškog bila na raspolaganju.

 

Slovenski mediji najavljuju mogućnost da Slovenija pred Centar iznese protuzahtjev u kojemu bi od HEP-a tražila podmirenje troškova kredita za nabavu novih parogeneratora u nuklearci.

 

Zamjena je izvršena u razdoblju kad HEP-u kao suvlasniku nije bila dostupna struja iz nuklearke jer ju je slovenska vlada bila preoblikovala u slovensko javno poduzeće, tvrdeći da Hrvatska ne podmiruje obveze prema nuklearci.

 

Slovenski mediji sugeriraju da je Slovenija spremna na nagodbu u vezi sa zahtjevom HEP-a i da bi u suprotnom mogla sporne dijelove ugovora o nuklearci iznijeti pred Europsku komisiju tijekom hrvatskih pristupnih pregovora.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.



Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija