Jump to content

EP: članice EU-a ograničavaju slobodu kretanja europskih građana


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 3. travnja 2009. (Hina) - Više od osam milijuna Europljana iskoristilo je od 2006. svoje pravo da živi i radi u drugoj državi članici EU-a, no u Uniji i dalje postoje mnoge zapreke slobodnom kretanju ljudi, upozorava Europski parlament.[PRBREAK][/PRBREAK]Europska javnost i dalje slabo poznaje svoje prava, primjerice pravo da glasuje na lokalnim i europskim izborima u državi u kojoj borave, kaže se u izvješću Europskog parlamenta usvojenom u četvrtak.

 

Praktična primjena prava europskih građana i članova njihovih obitelji da se slobodno kreću i borave na području drugih država članica EU-a razočaravajuće je, ocjenjuje EP, upozoravajući da nijedna država članica nije u potpunosti preuzela cijelu direktivu u svoje nacionalno zakonodavstvo.

 

Zbog toga dolazi do velikih kršenja temeljnih prava, primjerice prava na ulazak i boravak članova obitelji iz trećih država te činjenice da europski građani, kada traže dozvolu boravka, moraju priložiti dodatne dokumente poput radne dozvole ili dokaza o smještaju, što direktiva ne zahtijeva.

 

Europski parlament poziva stoga Europsku komisiju da poduzme mjere protiv država članica čiji nacionalni zakoni nisu usklađeni s direktivom, podsjećajući da je Komisija s tim u vezi primila više od 1.800 pritužbi, 40 parlamentarnih pitanja i 33 peticije te pokrenula pet pravnih postupaka.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija