Jump to content

EP poziva na uvođenje kvota za žene u najvišim tijelima


Mrljavac

ZAGREB/STRASBOURG, 13. ožujka 2012. (Hina) - Europski parlament u utorak je pozvao na uvođenje kvota kako bi se povećao broj žena u upravnim odborima kompanija i u političkim tijelima, te na smanjivanje razlika u plaćama među ženama i muškarcima, stoji na web stranici EP-a.[PRBREAK][/PRBREAK]U raspravi koja se vodila u ponedjeljak izvjestiteljica Sophia in't Weld kazala je da se spontano ništa neće dogoditi. "Kolege, vrijeme je za akciju", kazala je. Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding kazala je da bi prijedlozi u tom smislu mogli biti predstavljeni tijekom ove godine.

 

Izvjestiteljica je pozvala Europsku komisiju da procijeni nacionalne mjere koje su dosad poduzete, te da, ako utvrdi da su neodgovarajuće, predstavi zakonski prijedlog kojim bi se uvele kvote u upravnim odborima kompanija i to 30 posto žena do 2015. i 40 posto do 2020.

 

Trenutno su u EU samo 12 posto članova izvršnih tijela žene, a samo 3 posto su njihove predsjednice. Što se tiče izbornih kvota, one su uspješno uvedene u Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji, Sloveniji, Portugalu i Poljskoj.

 

Da bi se osigurala jednaka zastupljenost, uključivo izborne liste i najviša mjesta u EU, potrebne su obvezujuće mjere i sankcije i na nacionalnoj i na europskoj razini, kaže se u drugoj rezoluciji koja je također izglasana u utorak.

 

Zastupnici pozivaju nacionalne vlade da predlože, nakon europskih izbora 2014., i ženu i muškarca za svoje kandidate za Europsku komisiju.

 

Danas je zastupljenost žena u Europskom parlamentu 35 posto, ali u nacionalnim parlamentima u EU ostala je nepromijenjena na 24 posto. Europske vlade imaju samo 23 posto ministrica.

 

Što se tiče cilja o jednakim plaćama, posljednjih godina taj se jaz samo neznatno smanjio. Prosječno i dalje u EU žene zarađuju 17,5 posto manje od muškaraca za isti posao i s istim kvalifikacijama. U rezoluciji se poziva na jedinstveni europski cilj da se ta razlika smanji na najviše deset posto.

 

Zastupnici također pozivaju da se osigura plaćeni rodiljni dopust širom EU-a.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija