Jump to content

EP traži da homoseksualna partnerstva budu priznata u čitavoj EU


Mrljavac

STRASBOURG, 15. siječnja 2009. (Hina/AFP) - Zastupnici Europskog parlamenta zatražili su da homoseksualna partnerstva i brakovi sklopljeni u jednoj zemlji članici Europske unije budu priznati i u drugima, kako se ne bi kršilo pravilo o slobodnom kretanju ljudi.[PRBREAK][/PRBREAK]U izvješću o kojem se raspravljalo u srijedu a u kojem se izražava žaljenje zbog kršenja ljudskih prava koja se i dalje bilježe u EU, zastupnici traže od Europske komisije da predstavi prijedloge kako bi se u EU provelo "načelo međusobnog priznavanja za homoseksualne parove, bilo da su oni vjenčani ili su u registriranoj partnerskoj zajednici, posebno kada se radi o njihovim pravima na slobodno kretanje".

 

Zastupnici također traže od Bruxellesa da obrati pozornost kako bi se azil u EU davao i osobama koje su žrtve progona zbog svojeg spolnog usmjerenja.

 

U izvješću o ljudskih pravima osuđuju se također prepreke koje i dalje postoje na polju jednakosti spolova, kao i pretjerivanja u borbi protiv terorizma te diskriminacija čije su žrtve Romi.

 

Posljednjih godina, borba protiv terorizma često je išla nauštrb prava na privatni život, zaštite podataka i nediskriminacije, kažu zastupnici.

 

Što se tiče imigracije, umjesto da koncentrira svoje napore na borbu protiv ilegalne imigracije i donosi sve više mjera kontrole granica, EU bi trebala "osmisliti realistične i dugoročne migracijske politike kao i blaža pravila za tražitelje azila", ocjenjuju eurozastupnici.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija