Jump to content

EP traži obvezujuće europske standarde za zaštitu Roma


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB/STRASBOURG, 9. ožujka 2011. (Hina) - Europski Romi, njih 10 do 12 milijuna, trebali bi biti zaštićeni obvezujućim minimalnim standardima na razini EU-a kako bi im se poboljšao pristup radnim mjestima, obrazovanju, stanovanju i zdravstvenoj skrbi, poručio je Europski parlament u rezoluciji usvojenoj u srijedu.[PRBREAK][/PRBREAK]Rezolucija, doprinos EP-a predstojećoj Komisijinoj strategiji za uključivanje Roma, poziva također na bolju zaštitu temeljnih prava Roma i korištenje fondova EU-a u te svrhe.

 

Romi pate od sustavne diskriminacije i bore se protiv isključenosti čiji se razmjeri ne mogu tolerirati kao ni kršenja ljudskih prava, teške stigmatizacije i diskriminacije u javnom i privatnom životu, kaže se u rezoluciji.

 

Izvjestiteljica za to pitanje Livia Jaroka (EPP) kazala je u raspravi da je Parlament tim izvješćem učinio veliki korak prema europskom cilju da se ublaži siromaštvo i socijalna isključenost te najveće manjine na kontinentu.

 

"Europska strategija mora staviti najveći naglasak na ostvarenje i promicanje temeljnih prava na rad, stanovanje, zdravstvenu skrb i obrazovanje", istaknula je.

 

Komisijin prijedlog očekuje se 5. travnja, a Europsko vijeće trebalo bi ga usvojiti 24. lipnja.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija