Jump to content

EP za zabranu trgovine psećim i mačjim krznom od kraja 2008.


Mrljavac

STRASBOURG, 20. lipnja 2007. (Hina/Reuters) - Trgovina psećim i mačjim krznom mogla bi biti zabranjena u EU od kraja 2008., izglasali su u utorak europski parlamentarci.[PRBREAK][/PRBREAK]Europska komisija prošle je godine predložila donošenje europske zabrane trgovine psećim i mačjim krznom, navodeći da ima dokaze da je to krzno ulazilo na europsko tržište, često pod lažnom oznakom sintetičkog krzna.

 

Nakon izglasavanja u Europskom parlamentu, taj bi prijedlog trebao biti poslan na odobravanje europskim ministrima poljoprivrede.

 

Ako sve bude išlo glatko, EU bi trebala zabraniti uvoz, izvoz te prodaju psećeg i mačjeg krzna, te svih proizvoda koji bi mogli biti od njih napravljeni ili ih sadržavati, od 31. prosinca 2008.

 

Neke vlade EU već godinama imaju zabranu takve trgovine.

 

"Već godinama građani traže od EU akciju kako bi se osiguralo da životinje na koje gledamo kao na kućne ljubimce budu pošteđene takve prakse", rekao je europski povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou.

 

"Sada ćemo moći poduzeti učinkovite mjere kako bismo uvjerili europske potrošače da neće biti izloženi riziku da slučajno kupe pseće ili mačje krzno bilo gdje u EU", dodao je.

 

Društva za zaštitu životinja tvrde da se oko 2 milijuna pasa i mačaka ubije u Aziji svake godine, posebno u Kini, zbog njihova krzna koje se potom izvozi u Europu pod lažnim oznakama.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija