Jump to content

EU: Bračni partneri trebaju dobiti dozvolu boravka


Mrljavac

BRUXELLES, 25. srpnja 2008. (Hina/Reuters) - Osobe koje ne žive u Europskoj uniji a u braku su s nekim tko živi u nekoj od zemalja članica moraju biti u mogućnosti dobiti dozvolu boravka u zemlji EU u kojoj živi njihov bračni partner, presudio je u petak Europski sud pravde (ECJ).[PRBREAK][/PRBREAK]Presudom će se staviti pritisak na neke države EU koje, pokušavajući smanjiti broj imigranata, ograničavaju prava na boravište njihovim bračnim partnerima.

 

ECJ je presudio u korist četvorice državljana afričkih zemalja kojima je odbijena dozvola boravka iako su oženjeni suprugama koje imaju boravište u Irskoj.

 

Irsko ministarstvo pravosuđa poziva se na svoj zakon po kojem takve dozvole mogu dobiti samo oni koji već imaju boravište u drugoj članici EU.

 

Međutim, ECJ je presudio da ta odredba krši europsku direktivu o slobodnom kretanju ljudi.

 

Jedan od četiri slučaja koje je razmatrao Sud bio je slučaj Blaisea Metocka, državljanina Kameruna, koji je došao u Irsku 2006. i oženio se Kamerunkom koja je imala boravište u Irskoj i britansko državljanstvo. Metockov zahtjev za azilom i dozvolom boravka je odbijen, ali žalba je došla do irskog visokog suda koji je tražio od ECJ da presudi u tom slučaju.

 

U drugom slučaju, Henry Igbonanusi je deportiran u Nigeriju prošle godine, iako je bio oženjen za Poljakinju koja je imala dozvolu boravka.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.



Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija