Jump to content

EU ide prema harmonizaciji politika azila


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB/BRUXELLES, 21. listopada 2009. (Hina) - Europska komisija predložila je u srijedu članicama Europske unije da harmoniziraju politike azila jer trenutno postoje ogromne razlike među njima na tom planu.[PRBREAK][/PRBREAK]Dio je to prijedloga koje je Komisija usvojila u srijedu a njima želi dopuniti dva postojeća instrumenta politike azila: Direktivu o kvalifikacijama i statusu osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i Direktivu o procedurama azila.

 

Predviđenim mjerama cilj je ponuditi "viši stupanj zaštite žrtava progona", poboljšati koherentnost između instrumenata azila na razini EU-a, pojednostaviti i ojačati standarde zaštite širom Unije.

 

"Prijedlozi bi istodobno trebali omogućiti poboljšanje koherentnosti instrumenata azila zajednice te olakšati i učvrstiti temeljne norme i procedure zaštite u čitavoj Uniji, sprječavajući prijevare i poboljšavajući učinkovitost procesa azila", kaže se u dokumentu.

 

EK u dokumentima predlaže da se pojasne neki pravni koncepti koji se koriste za definiranje temelja zaštite.

 

Jedna od važnih mjera koju predviđa EK jest ojačati učinkovitost procesa procjene zahtjeva. Komisija želi uvesti opći rok od šest mjeseci za završetak procedure azila na prvom stupnju. Prijedlog predviđa prijelazno razdoblje od tri godine kako bi se omogućilo zemljama Unije da se prilagode tom roku.

 

Prijedlog također pojašnjava termin "sigurna matična zemlja", te navodi da tražitelji azila imaju obvezu surađivati s nacionalnim vlastima. U tekstu se također objašnjava kada se treba voditi ubrzani postupak.

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija