Jump to content

EU: nova pravila za putnike u brodskom prometu


Mrljavac

ZAGREB, 28. studenog 2010. (Hina) - Nakon što je Europska unija ranije donijela pravila o pravima putnika u zračnom i željezničkom prometu, ovoga je tjedna dogovorila i prava putnika u brodskom prometu kojim je prvi put uvedeno maksimalno trajanje plaćanja smještaja u hotelima od tri noći po maksimalno 80 eura za noć, pišu europski mediji.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakon o putnicima u brodskom prometu koji su dogovorili Europski parlament i zemlje članice uključuje i odštetu u vrijednosti 25 do 50 posto cijene karte u slučaju otkazivanja ili kašnjenja putovanja, te pravo na informaciju.

 

Prvi puta u zakonodavsto o pravima putnika uvedeno je maksimalno trajanje i maksimalna cijena hotelskog smještaja, što je posljedica travanjske krize u zračnom prometu izazvane erupcijom vulkana na Islandu zbog koje su milijuni putnika ostali danima zarobljeni u zračnim lukama širom Europe, što su im kompanije trebale platiti.

 

Sa stajališta zaštite potrošača, uvođenje maksimalnog broja noćenja je loš presedan, kažu predstavnici europske organizacije za zaštitu potrošača.

 

Zemlje članice imat će vremena do prosinca 2012. prenijeti pravila o pravima putnika u brodskom prometu u nacionalne zakone.

 

Povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva kazala je da godišnje u Europi ima 414 milijuna putnika u brodskom prometu, od kojih najviše u Grčkoj i Italiji, potom u Danskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

 

Iz zakona su izuzete male kompanije, izletnički bodovi kao i brodovi s manje od 12 putnika i 3 člana posade.

 

Dok su za putnike u zračnom i željezničkom prometu već uvedena pravila, o pravima putnika u autobusnom prometu još se pregovara.

 

Pregovarači kažu da će putnici u autobusnom prometu vjerojatno dobiti još nižu dopuštenu cijenu hotela, do 60 eura.

 

Trenutno zemlje članice i Europski parlament pokušavaju postići dogovor oko razlika u minimalnom trajanju autobusnog putovanja na koje bi se pravila odnosila budući da su lokalni autobusi isključeni iz pravila. Zemlje članice navodno žele da to bude minimalno 500 kilometara, dok su zastupnici predložili 50. Dogovor bi mogao biti postignut u utorak.

 

Što se tiče putnika u zračnom prometu, upravo je odredba o plaćanju hotela u slučaju otkazivanja leta izazvala veliko negodovanje zračnih kompanija, koje su tvrdile da su izgubile milijarde eura zbog smještanja putnika u hotele za vrijeme krize s vulkanskim pepelom u travnju, te traže hitnu izmjenu tog dijela zakona.

 

Europski povjerenik za promet Siim Kallas rekao je međutim da prvo želi vidjeti brojke o tome koliko su odštete i smještaj u hotele zaista koštali zračne kompanije.

 

Izvješće o financijskom utjecaju vulkanske prašine trebalo bi biti objavljeno u siječnju, a eventualne izmjene propisa mogle bi biti predložene 2012. godine.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija