Jump to content

EU odobrio kemikaliju u dječjim bočicama usprkos kanadskoj zabrani


Mrljavac

ZAGREB, 24. srpnja 2008. (Hina) - Kemikalija široko zastupljena u dječjim bočicama i igračkama za ublažavanje nelagode pri rastu zubi, zbog koje su ti proizvodi maknuti s polica kanadskih trgovina, sigurna je za europsku dojenčad, prenose europski mediji zaključak Europske agencije za sigurnost hrane.[PRBREAK][/PRBREAK]Razine bisfenola A ili BPA, pronađene u tim proizvodima, ne ugrožavaju dojenčad u malim količinama, mišljenje je znanstvenika Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koje su u srijedu objavili europski mediji.

 

Ta supstanca "pruža dovoljnu marginu sigurnosti za zaštitu potrošača, uključujući fetuse i novorođenčad", navodi se u priopćenju EFSA-e.

 

"Nakon izlaganja kemikaliji BPA, ljudsko tijelo brzo preradi i eliminira tu supstancu", navodi se dalje. "Izlaganje ljudskog fetusa BPA bilo bi zanemarivo jer majka brzo preradi i eliminira BPA iz tijela".

 

"Znanstvenici su također zaključili da je novorođenčad slično sposobna preraditi i eliminirati BPA u dozama manjim od jednog miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno".

 

Kontroverze vezane za tu kemikaliju pojavile su se u travnju ove godine kada je kanadska agencija za sigurnost hrane Health Canada izdalo ocjenu o BPA u kojoj je zaključilo da može predstavljati rizik za dojenčad, predloživši da se kvalificira kao "otrovna" za ljudsko zdravlje i okoliš.

 

BPA je kemikalija koja djeluje poput hormona u endokrinom sustavu i može poremetiti rad ljudskih hormona, što pak može dovesti do niza problema kao što su smanjena plodnost, abnormalnosti u reproduktivnom traktu, raniji početak puberteta, problemi vezani uz mozak i ponašanje, oštećenje imunoloških funkcija, te niz karcinoma i menstrualni problemi.

 

Europska agencija za hranu kazala je da će nastaviti pomno pratiti znanstvena otkrića vezana za BPA i bilo kakav utjecaj te kemikalije na zdravlje.

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija