Jump to content

EU planira izmjenu zakona o kopiranju internetskih sadržaja


Mrljavac
 Dijeli

BRUXELLES, 12. srpnja 2009. (Hina/Reuters) - Europskoj uniji potrebni su novi propisi za kopiranje internetskih sadržaja koji bi ljudima olakšali pristup glazbi i filmovima i ne bi ih gurali u piratstvo, kazala je europska povjerenica za telekome u govoru na jednom seminaru.[PRBREAK][/PRBREAK]Iznoseći prioritete Europske komisije za idućih pet godina, Viviane Reding izjavila je kako bi Komisija trebala razmotriti usvajanje novih zakona kojima bi se pomirili interesi vlasnika intelektualnog vlasništva i korisnika interneta.

 

"Stoga će moj ključni prioritet biti rad na razvoju jednostavnog, na potrošače orijentiranog pravnog okvira za pristup digitalnim sadržajima na europskom jedinstvenom tržištu, koji će istodobno osigurati poštenu naknadu za autore tih sadržaja", kazala je ona.

 

Postojeći su zakoni loše oblikovani jer naizgled prisiljavaju ljude, osobito mlađu generaciju, da postanu internetski pirati odnosno da ilegalno kopiraju sadržaje. "Čini se da internetsko piratstvo postaje sve privlačnije", istakla je nadalje, te navela podatak iz jednog istraživanja koje je pokazalo da je u proteklim mjesecima 60 posto ljudi u dobi od 16 do 24 godine kopiralo sadržaje, ne plativši odgovarajuće naknade.

 

"Razvoj internetskog piratstva predstavlja glas nepovjerenja u postojeće poslovne modele i pravna rješenja. To bi trebalo nagnati zakonodavce da se trgnu iz letargije", naglasila je.

 

Reding bi se portfeljom telekoma ponovno trebala pozabaviti nakon isteka petogodišnjeg mandata sadašnjeg sastava Komisije krajem 2009.

 

Njezin je drugi prioritet, kako je rekla, ubrzavanje procesa digitalizacije knjiga, budući da 90 posto knjiga u europskim bibliotekama više nije komercijalno dostupno.

 

Komisija bi također trebala poticati plaćanje putem mobilnih telefona, i to prijedlogom o uvođenju zajedničkih propisa. "Zbog nepostojanja zajedničkih europskih standarda ogroman potencijal mobilnog plaćanja i mobilnog interneta ostaje neiskorišten", upozorila je.

 

Komisija će također raditi na popularizaciji video-konferencija radi smanjenja broja poslovnih putovanja, što bi snizilo emisije plinova odgovornih za globalno zagrijavanje. "Kad bi europske kompanije zamijenile samo 20 posto poslovnih putovanja video konferencijama, mogli bismo uštedjeti više od 22 milijuna tona CO2 godišnje".

 

Reding također poziva članice Europske unije da ubrzaju prijelaz s analogne na digitalnu televiziju radi oslobađanja radijskih frekvencija za druge primjene kao što je mobilno širokopojasno priključivanje na internet. "Pozivam EU vlade da ne čekaju do 2012., kada je krajnji rok za taj prijelaz već da te prednosti svojim građanima ponude odmah".

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija