Jump to content

EU: pojednostavljuju se međunarodni razvodi


Mrljavac

BRUXELLES, 3. prosinca 2010.(Hina) - Ministri pravosuđa zemalja članica Europske unije odobrili su u petak u Bruxellesu nova pravila koja će se primjenjivati u 14 zemalja članica i koja daju određenu sigurnost i pojednostavljuju postupak razvoda u slučajevima kada supružnici imaju dva različita državljanstva.[PRBREAK][/PRBREAK]To je prvi put da se aktivira mehanizam "pojačane suradnje", postupak koji omogućava zemljama, njih najmanje devet, da pokrenu određenu inicijativu u slučaju da je blokira mala manjina zemalja članica. Ostale zemlje EU-a zadržavaju pravo priključiti se kada to žele.

 

Nova uredba omogućit će međunarodnim parovima da izaberu čije će zakonodavstvo primjenjivati u slučaju razvoda. Primjerice francusko-talijanski bračni par koji živi u Njemačkoj moći će birati između tri zakonodavstva - njemačkog, francuskog i talijanskog.

 

Novi propisi sadržavaju i odredbe koje ograničavaju mogućnost izbora najpovoljnijeg zakonodavstva štiteći pritom slabije partnere u brakorazvodnim parnicama.

 

Ministarski dogovor treba još potvrditi Europski parlament tijekom ovoga mjeseca, a nakon toga zemlje članice daju konačno zeleno svjetlo i odluka stupa na snagu 18 mjeseci nakon prihvaćanja.

 

Četrnaest zemalja koje žele aktivirati mehanizam su Njemačka, Belgija, Latvija, Austrija, Bugarska, Španjolska, Francuska, Mađarska, Italija, Luksemburg, Rumunjska, Slovenija, Malta i Portugal.

 

U Europskoj uniji ima oko 122 milijuna brakova od kojih se 16 milijuna (13 posto) smatra međunarodnim u smislu da bračni partneri imaju različito državljanstvo, žive odvojeno u različitim zemljama ili žive zajedno u zemlji čije državljanstvo nemaju. Vrlo često pokušaji razvoda u takvim slučajevima pretvarali su se u noćnu moru za jednog ili za oba parntera.

 

"Razvod braka teško je iskustvo za svaku obitelj, ali međunarodni parovi se suočavaju s dodatnim komplikacijama zbog nejasnoća u nacionalnim zakonodavstvima. Današnji dogovor olakšat će život međunarodnim parovima koji se razvode, smanjiti stres i pomoći u zaštiti slabijeg supružnika. Ovo je također vrlo važan korak suradnje unutar EU-a u pravno teškim područjima, koji pokazuje da EU može donijeti pragmatična rješenja za svakodnevne probleme ljudi", izjavila je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

 

Po podacima Europske komisije za 2007., u EU-u je bilo više od milijun razvoda, od kojih je njih 140.000 ili 13 posto imalo "međunarodni element".

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija