Jump to content

EU pooštrio sigurnosne propise za igračke


Mrljavac
 Dijeli

BRUXELLES, 12. svibnja 2009. (Hina/dpa) - Zemlje članice Europske unije proširile su popis supstanci zabranjenih u proizvodnji igračaka plasiranih na europsko tržište, želeći umiriti građane zaplašene nizom skandala koji potresaju taj blok posljednjih godina.[PRBREAK][/PRBREAK]"Nužno je usvojiti nove osnovne sigurnosne standarde. Korištenje opasnih supstanci, osobito onih koje su klasificirane kao kancerogene, mutagene ili toksične za reprodukciju, te alergena i određenih metala, trebalo bi biti predmetom izričite pozornosti", stoji u novom zakonu kojega su usvojile članice EU-a.

 

Novim su zakonom pooštrena ograničenja za igračke koje sadrže alergene poput lišća smokve, te opasnih elemenata kao što su arsen, kobalt i nikal.

 

Također obvezuju proizvođače na jače isticanje upozorenja poput opasnosti od gušenja ili dobnih ograničenja na ambalaži svojih proizvoda.

 

Radi se o posljednjem u nizu EU odgovora na val skandala vezanih uz sigurnost igračaka koji posljednjih godina potresaju taj blok.

 

Najistaknutiji je primjer onaj vodećih svjetskih proizvođača igračaka Mattela i Fisher-Pricea koji su u ljeto 2007. bili prisiljeni na povlačenje milijuna igračaka kineske proizvodnje s polica trgovina diljem svijeta, nakon što je utvrđeno da neke od njih sadrže olovnu boju a druge mini-magnete koji mogu imati fatalne posljedice ako se progutaju.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija