Jump to content

EU poziva članice da potrošačima omoguće kolektivne tužbe


Mrljavac

BRUXELLES, 28. studenog 2008. (Hina/AFP) - Europska komisija pozvala je zemlje članice EU da svojim potrošačima koji se smatraju zakinutima ili prevarenima omoguće podizanje kolektivnih tužbi za potraživanje odštete ali je naglasila da zajedničke tužbe američkog stila nikako nisu traženi odgovor.[PRBREAK][/PRBREAK]"Nedopuštene trgovačke prakse koje pogađaju mnoge potrošače često ostaju nerazriješene", kazala je povjerenica EU za pitanja potrošača Meglena Kuneva. "Postojeći sustavi podnošenja pritužbi ne funkcioniraju onako kako bi trebali", kazala je.

 

Iako se potrošači uvijek mogu obratiti sudu, kad god smatraju da su prevareni ili iskorišteni, često se pritom suočavaju s velikim barijerama kao što su visoki troškovi i dugotrajne složene procedure.

 

Posljedica toga je da svaki peti europski potrošač neće pokretati sudsku tužbu za dobivanje odštete za potraživanja čija vrijednost ne premašuje 1.000 eura. Povrh toga, kako pokazuju studije koje je provela Komisija, jedva 30 posto EU potrošača smatra da je rješavanje sukoba sudskim putem jednostavno, dok 51 posto onih koji podnesu pritužbu i dobiju negativan odgovor jednostavno odustanu.

 

Čak 76 posto ispitanika kazalo je kako bi se vrlo rado udružili s drugim potrošačima u nastojanju da odštetu izbore sudskim putem.

 

Povrh toga, sudske procedure za rješavanje kolektivnih tužbi potrošača ima samo 13 od 27 zemalja članica EU.

 

Prilikom pokretanja tromjesečnih konzultacija sa zainteresiranim stranama Kuneva je kazala da bi Europa trebala razmotriti višestruke mjere unaprjeđenja postojećeg sustava, uključujući nametanje zemljama članicama obveze uvođenja procedura kolektivnih tužbi za potrošače koje je oštetio isti trgovac.

 

Naglasila je, međutim, kako ni u kom slučaju ne predlaže da Europa preuzme američki model zajedničkih tužbi. "Nećemo ići tim putem i nikako ne planiramo i Europu uvesti američki model".

 

Udruženje europskih potrošača BEUC njezinu je inicijativu nazvalo razočaravajućom, upozorivši kako je vrijeme da se Komisija prestane vrtjeti u krugu. Treba iznijeti jedinstveni prijedlog za uvođenje konkretnih mjera a ne tražiti dodatna mišljenja o nizu mogućnosti, ističu u BEUC-u.

 

"Čini se da se Komisija vrti u krug. Predložila je niz mogućnosti koje se mogu kombinirati na razne načine a niti jedna nije konkretna", kazala je Monique Goyens, generalna direktorica tog udruženja.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija