Jump to content

EU štiti žrtve nasilja


Mrljavac
 Dijeli

STRASBOURG, 14. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Žrtve nasilja koje imaju pravo na pravosudnu zaštitu u domovini, prije svega žene, imat će za tri godine to pravo i kada prijeđu europske granice zahvaljujući novom zakonu usvojenom ovaj tjedan u Europskom parlamentu.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakon, koji su već usvojile države članice, stupit će na snagu za tri godine. Njime se uvodi "europski zaštitni nalog" po kojem svaka žrtva nasilja koja u svojoj domovini već ima pravnu zaštitu od agresora može zatražiti, prije nego otputuje u drugu državu članicu, da joj se zaštita automatski produlji i primjenjuje na europskoj razini.

 

Tekst zakona dugo je bio blokiran jer je bilo teško pomiriti zaštitne mjere koje u nekim državama regulira kazneno pravo a u drugim građansko.

 

Kompromis se za sada odnosi samo na kaznene mjere, no Komisija je u svibnju počela raditi na dodatnim propisima o građanskim mjerama.

 

"To je direktiva koja štiti slobodu kretanja žrtava kako ne bi bile žrtve dva puta i izložene dvostrukim procedurama i ispitivanjima. Zaštita će napokon biti bez granica", rekla je izvjestiteljica za to pitanje, španjolska socijalistička zastupnica Carmen Romero Lopez, upozorivši da je četvrtina žena u Europi žrtva nekog oblika nasilja.

 

Osim na zlostavljane žene, zakon se može primjeniti na migrante, žrtve trgovine ljudima, osobe starije životne dobi žrtve nasilja ili pokajnike iz mafijaških krugova.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija