Jump to content

EU ustanovljava Europski dan protiv smrtne kazne 10. listopada


Mrljavac

STRASBOURG, 20. lipnja 2007. (Hina/AP) - Europa će intenzivirati svoje napore kako bi se širom svijeta ukinula smrtna kazna, a u okviru tih napora bit će uveden i Europski dan protiv smrtne kazne 10. listopada, priopćili su u utorak europski dužnosnici.[PRBREAK][/PRBREAK]Zajednička izjava EU-a i Vijeća Europe formalizirat će europske napore da se proglasi Europski dan protiv smrtne kazne, istoga datuma kada već postoji i takav Svjetski dan.

 

EU i Vijeće Europe, osim što traže od zemalja koje su njihove članice da imaju ukinutu smrtnu kaznu, bore se da se i širom svijeta otvori javna rasprava te da se učini pritisak da smrtnu kaznu ukinu one zemlje u kojima je još na snazi.

 

"Mi Europljani prvi smo odvjetnici protiv smrtne kazne i zalažemo se za njezino univerzalno ukidanje", rekla je europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner u priopćenju. "I nećemo se odmoriti dok smrtna kazna ne postane povijest u svakoj zemlji na svijetu".

 

Europska unija od 1994. dala je više od 11 milijuna eura za podizanje javne svijesti, za izradu studija o sustavima smrtne kazne, te za pravnu pomoć za osuđenike na smrt.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija