Jump to content

EU uvjetuje ukidanje viza Rusiji stanjem ljudskih prava


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB/MOSKVA, 13. prosinca 2011. (Hina) - Ruski dnevnik Kommersant piše u utorak da bi na summitu Rusija-EU u Bruxellesu u četvrtak trebao biti odobren sporazum o postupnom prijelazu na bezvizni režim između Rusije i Europske unije, ali da ga EU uvjetuje stanjem ljudskih prava i demokracije u Rusiji.[PRBREAK][/PRBREAK]Kommersant, koji je došao u posjed konačne verzije tog dokumenta, navodi kako Moskva očekuje da proces ukidanja viza ne bi trebao trajati duže od godinu dana. Rusija godinama pregovora s EU-om o ukidanju viza, a predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin redovito ističu da ulažu napore kako bi građanima zajamčili slobodno kretanje u Europi.

 

Na summitu EU-Rusija, koji će se održati 14. i 15. prosinca u Bruxellesu, trebali bi se okončati višegodišnji pregovori o ukidanju viza. Moskva i Bruxelles su usuglasili sporazum pod nazivom "Zajednički koraci za prijelaz na bezvizni režim za kratkotrajna putovanja građana Ruske Federacije i EU-a".

 

Prema Kommersantu, program postupnog ukidanja viza predviđa uobičajene mjere na tom području, kao što su uvođenje biometrijskih putovnica ili načelo readmisije ilegalnih imigranata.

 

"Međutim, u usuglašenom dokumentu postoji jedan dio koji može poništiti sve napore Moskve za postizanjem bezviznog režima s EU-om. U zaključnom dijelu dokumenta se kaže da će se prilikom razmatranja pitanja ukidanja viza uzeti u obzir 'odnos između evolucije migracijskih tokova i zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i poštivanje vladavine prava'", piše Kommersant i ističe da se to prije svega odnosi na Rusiju gdje je, prema ocjeni EU-a, na području ljudskih prava i vladavine prava situacija daleko od idealne.

 

Potvrda tome su nedavni parlamentarni izbori, nastavlja Kommersant, koje su kritizirali međunarodni promatrači, ruska oporba i aktivisti za ljudska prava.

 

Po podacima Kommersanta, Moskva je pokušala postići da se u "zajedničkim koracima" ukidanje viza ne uvjetuje stanjem ljudskih prava, ali je Europska unija ustrajala na tome.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija