Jump to content

EU želi poboljšati pravnu zaštitu homoseksualaca


Mrljavac

BEČ, 2. srpnja 2008. (Hina/AFP) - Agencija za temeljna prava Europske unije želi poboljšati zaštitu homoseksualaca čija se prava ne poštuju na isti način u svih 27 članica Unije, stoji u priopćenju agencije objavljenom u njezinom sjedištu u Beču.[PRBREAK][/PRBREAK]"Jamstvo jednake zaštite putem europskog antidiskriminacijskog prava ostaje ideal ali nije realnost" za homoseksualce, biseksualce i transseksualce koji žive u nekim dijelovima EU, kaže se u priopćenju objavljenom u utorak u kojem se analiziraju njihova prava u pojedinim zemljama članicama.

 

Agencija kaže da postoje razlike na razini odnosa prema tim skupinama ljudi, na razini njihove pravne zaštite, kao i da oni ponekad ne uživaju ista prava u svim domenama života, a posebno što se tiče partnera istog spola.

 

Po izvješću, samo 18 zemalja od 27 štiti njihova prava na polju zapošljavanja, pristupa javnim uslugama, stanovanja ili socijalne zaštite.

 

U izvješću se traži da se prava oženjenih parova prošire i na partnere istog spola posebno što se tiče slobode kretanja i spajanja obitelji.

 

Po agenciji, princip jednakosti zajamčen je Poveljom o temeljnim pravima, posebno člankom 21, koji zabranjuje svaku diskriminaciju na temelju spola, rase, boje kože, etničkog ili socijalnog podrijetla, vjere te spolne orijentacije.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija