Jump to content

Europski građani podržavaju harmonizaciju zakona o radu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 7. prosinca 2009. (Hina) - Forum europskih građana održan u Berlinu prošli tjedan, posljednji ove godine, predložio je da Europska komisija harmonizira zakone o radu za sve svoje građane, prenose europski mediji.[PRBREAK][/PRBREAK]Predstavnici 70 regionalnih interesnih skupina iz Njemačke, Slovenije, Češke i Austrije raspravljalo je o nizu tema s područja rada i zapošljavanja u EU, uključivo o tome kako smanjiti razlike u radnim uvjetima u Europi, kako povećati ravnopravnost spolova te treba li EU zajedničke i harmonizirane propise o radu.

 

Glede razlika u plaćama među spolovima, istaknuto je da bi europski zakoni trebali predvoditi u uklanjanju preostalih nejednakosti. Delegati su upozorili da, premda su jednake plaće već zajamčene europskim ugovorima, i dalje postoje značajne razlike u kojima regionalni čimbenici igraju važnu ulogu.

 

U Austriji, Njemačkoj i Češkoj, primjerice, razlika je preko 23 posto, dok u Poljskoj iznosi samo sedam posto. Osim toga, 36 posto tvrtki u Poljskoj vode žene, pretežito u malom i srednjem poduzetništvu, koje ostvaruje više od 60 posto poljskog BDP-a.

 

Unatoč podijeljenim mišljenjima, delegati su se složili da bi "EU trebao stvoriti jednake radne uvjete i pravila za sve europske građane na osnovi harmoniziranog Zakona o radu, usklađujući radne uvjete za radnike i obveze za poslodavce", kaže se u zaključcima sastanka.

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija