Jump to content

Europski marš za prava izbjeglica


 

Građani, volonteri, aktivisti i organizacije civilnog društva diljem Europe pridružuju se Europskom maršu za prava izbjeglica kako bi glasno i jasno rekli ne tvrđavi Europi. Ove nedjelje, 26. veljače u Zagrebu de se održati Europski marš za prava izbjeglica. Okupljanje je predviđeno u 18:00 na Glavnom kolodvoru (kod kipa kralja Tomislava). U 18:20 povorka de krenuti, prošetati uz Zrinjevac, te marš privesti kraju na Trgu bana Jelačida. 

Sloganom ne tvrđavi Europi građani Europe žele iskazati duboko razočaranje i protivljenje ovakvimpolitikama lišenim solidarnosti, te srušiti zidove tvrđave Europe bazirane na sebičnosti i ksenofobiji prema onima koji bježe od sukoba i nasilja. 

#NeTvrđaviEU znači da ne želimo licemjerno društvo koje podiže zidove pred onima koji bježe od nasilja i sukoba sa područja u kojima zemlje članice EU prodaju oružje, već pravedno i pravično društvo, te potpunu suglasnost s međunarodnim pravom, Deklaracijom o ljudskim pravima, kao i Ženevskom konvencijom o pravima izbjeglica.

#NeTvrđaviEU znači da ne želimo zidove na našim granicama i militarizaciju granica, već pristup teritoriju Europske Unije i sigurne rute koje ne odnose ljudske živote i ne lišavaju ljude njihova ljudskog dostojanstva. 

#NeTvrđaviEU znači da želimo da se resursi umjesto na militarizaciju granica i naših društava troše na pravičan i pravedan sustav azila, primjerene standarde prihvata i integracije u svim europskim gradovima, izgradnju društva temeljenog na pravednosti, pravičnosti i solidarnosti.

Prošle godine više od 120 gradova u 32 zemlje svijeta izašlo je na ulice zahtjevajući #SiguranProlaz za izbjeglice. Godinu dana nakon i dalje smo suočeni s manjkom političke volje da se izbjeglicama osiguraju osnovna ljudska prava. Štoviše, svjedočimo militarizaciji granica i hladnokrvnom outsorsanju upravljanja Europskih granica. Sve intezivnije, svjedočimo i militarizaciji naših društava. Kao građani i građanke Europe imamo odgovornost opet izadi na ulice. Od poziva na #SiguranProlaz, sada pozivamo na marš 26. veljače kako bi kristalno jasno izrazili #NeTvrđaviEU koja ljude košta života svaki dan.

Ovu inicijativu pokrenuli su kolektivi građana iz Portugala i Španjolske, a ona je prerasla u pokret koji se proširio cijelom Europom zahvaljujudi angažmanu brojnih pojedinaca, volontera, aktivista i organizacija civilnog društva. <

 

Organizatori događanja:

Lana Bobid 0995585712, Jelena Cikatid, Luka Antid 

 


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...