Jump to content

Europski sud pravde podupro prava radnika na roditeljskom dopustu


Mrljavac
 Dijeli

LUXEMBOURG, LUXEMBOURG, 23. listopada 2009. (Hina/dpa) - Poslodavac koji otpusti radnicu ili radnika na roditeljskom dopustu mora isplatiti otpremninu na osnovi plaće za puno radno vrijeme, presudio je Europski sud pravde.[PRBREAK][/PRBREAK]Presuda predstavlja presedan i mogla bi imati značajne konzekvence na kompanije u cijeloj Europskoj uniji jer će vrijediti u sličnim slučajevima u svim članicama EU-a.

 

Spor je pred Europskim sudom pravde pokrenula Belgijanka koja je zbog njege djeteta radila skraćeno radno vrijeme i dobila otkaz s trenutnim učinkom samo devet dana prije no što je trebala početi raditi puno radno vrijeme.

 

Kompanija joj je isplatila otpremninu u visini 10 mjesečnih plaća, ali temeljenih na iznosu koju je radnica dobivala za skraćeno radno vrijeme.

 

Belgijanka se žalila belgijskom pravosuđu koje je slučaj proslijedilo europskom sudu.

 

Suci Europskog suda pravde presudili su u njenu korist, tražeći od tvrtke da joj isplati 10 mjesečnih plaća temeljenih na izračunu punog radnog vremena.

 

"Smanjenje prava proizišlih iz radnog odnosa u slučaju roditeljskog dopusta moglo bi odvratiti radnike od uzimanja dopusta za njegu djeteta, ali i ohrabriti poslodavca da otpušta radnike na roditeljskom dopustu", objašnjeno je u presudi.

 

Presuda se temelji na europskim propisima koji su usmjereni na suzbijanje svih oblika diskriminacije na radnom mjestu.

 

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija