Jump to content

Europski sud za ljudska prava odbio tužbu građana bivše DDR


Zex
 Dijeli

BERLIN - Oduzimanje zemljišta seljacima Demokratske Republike Njemačke (DDR) bez plaćanja odštete, što je vlada Helmuta Kohla napravila 1992. godine, ne kosi se s njihovim ljudskim pravima, odlučio je u četvrtak Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.[PRBREAK][/PRBREAK]Time je odbijena tužba oko 70.000 bivših građana DDR-a čije su obitelji, u sklopu zemljišne reforme za vrijeme sovjetske okupacije 1945., na korištenje dobile oko 100.000 hektara nacionalizirane zemlje. Posljednja vlada DDR-a je 1990. godine tu zemlju u potpunosti pripisala na korisnike. Vlada Helmuta Kohla je ovu odluku samo dvije godine kasnije poništila te zemlju bez odštete oduzela onim vlasnicima kojima glavno zanimanje nije bilo poljodjelstvo.

 

Savezna vlada je presudom Europskog suda za ljudska prava definitivno oslobođena plaćanja odšteta u visini od nekoliko milijardi eura.

 

Predstavnici vlasnika zemljišta reagirali su s ogorčenjem na današnju presudu u posljednjoj instanci. Predsjednik udruge "Pravo i posjed", grof Manfred od Schwerina, izrazio je nezadovoljstvo presudom te najavio mogućnost da pogođeni bojkotiraju predstojeće prijevremene parlamentarne izbore.

 

Ministrica pravosuđa Brigitte Zypries(Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) izrazila je olakšanje nakon presude, ali je istodobno

pokazala razumijevanje za pogođenu stranu. Ona se ipak nada da će nakon današnje presude biti okončana "emocionalna rasprava" vođena posljednjih godina.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija