Jump to content

Europski sud za ljudska prava zaštitio novinarske izvore


Mrljavac
 Dijeli

STRASBOURG, 16. prosinca 2009. (Hina/AFP) - Europski sud za ljudska prava priznao je u utorak pravo novinarima da štite svoje neimenovane izvore, prenosi France presse.[PRBREAK][/PRBREAK]Četiri britanska lista - Financial Times, Independent, Guardian i Times te novinska agencija Reuters obratili su se sudu u Strasbourgu pošto su im britanski sudovi naložili da predaju povjerljive dokumente belgijskom proizvođaču piva Interbrew.

 

Dokumenti bi Interbrewu omogućili da identificira izvor informacije koja je procurila u medije o planiranom preuzimanju tvrtke South African Breweries (SAB).

 

Suci su jednoglasno presudili da je zahtjev za predajom dokumenata kršenje prava medija na slobodu izražavanja, po članku 10 Europske konvencije o ljudskim pravima.

 

Novinar FT-a dobio je 27. studenoga 2001. preslik dokumenta od neimenovanog izvora o Interbrewovim planovima da pokuša preuzeti SAB te o tome objavio članak na internetu.

 

Idućih dana vijest su objavili Times, Guardian, Independent i Reuters pozivajući se na isti dokument, izazvavši naglo povećanje trgovine SAB-ovim dionicama, s dva na 44 milijuna u dva dana.

 

Interbrew je podnio tužbu na Visokom sudu u Londonu ne bi li otkrio izvor informacije.

 

Visoki sud presudio je u prosincu 2001. u korist Interbrewa i naložio predaju dokumenata, ocijenivši da je zaštita izvora manje važna od prava tvrtke na pravdu.

 

Odluka je podržana u žalbenom postupku, no suci u Strasbourgu odlučili su protiv britanskih vlasti, dosudivši tužiteljima 160.000 eura za troškove.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija