Jump to content

Francuska brani prijedlog dekriminalizacije homoseksualnosti


Mrljavac

PARIZ, 2. prosinca 2008. (Hina/AFP) - Francuska je u utorak ustala u obranu svojeg prijedloga rezolucije UN o globalnoj dekriminalizaciji homoseksualnosti, koji je doživio oštre kritike Vatikana, koji u njemu vidi opasnost od širenja homoseksualnih brakova.[PRBREAK][/PRBREAK]"Prijedlogom se ne želi stvarati nove zakone, već na temelju postojećih stvoriti dinamiku koja bi išla u korist" dekriminalizacije homoseksualnosti, rekao je u izjavi za novinare glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Eric Chevalier.

 

Podsjetio je kako u nekih 90 zemalja postoje zakoni koji zabranjuju homoseksualnost, a u "desetak" među njima homoseksualcima prijeti i smrtna kazna.

 

Zalaganje za dekriminalizaciju je "potez koji smatramo potpuno sukladnim današnjem pravu i koji nam na etičkom i ljudskom planu djeluje pravedno", dodao je.

 

Chevalier je posebno istaknuo kako se prijedlog deklaracije temelji na "postojećim zakonima i ne pretpostavlja stvaranje ikakvih novih, dodatnih ili posljedičnih pravnih propisa".

 

Prijedlog "deklaracije o seksualnom usmjerenju i spolnom identitetu", koji je u svibnju iznijela francuska državna tajnica za ljudska prava Rama Yade, ima nekoliko "koautora" (Argentina, Brazil, Gabon, Japan, Norveška, Hrvatska, Ukrajina, Novi Zeland, Nizozemska), a druge zemlje razmatraju mogućnost da mu se priključe, dodao je.

 

Chevalier je odgovarao na novinarska pitanja da prokomentira izjavu glasnogovornika Svete Stolice Federica Lombardija, koji je prijedlog deklaracije smatra adutom pristalica homoseksualnog braka.

 

"Nije riječ tek o 'dekriminalizaciji homoseksualnosti' kao što se piše, nego o uvođenju deklaracije s političkim značenjem koja... očito može postati oruđem pritiska ili diskriminacije prema onima koji... brak između muškarca i žene smatraju temeljnim i izvornim oblikom društvenog života", kazao je Lombardi za Radio Vatikan.

 

No istodobno je ponovio protivljenje Katoličke crkve "svakom zakonodavstvu koje za homoseksualce predviđa nasilne ili diskriminatorne kazne".

 

"Jasno da nitko ne želi braniti smrtnu kaznu za homoseksualce, kao što nas to neki žele uvjeriti", dodao je.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija