Jump to content

Francuska odustaje od spornih zakona o zapošljavanju mladih


Zex

PARIZ - Francuska će povući zakone o prvom zapošljavanju koji su izazvali masovne prosvjede i štrajkove, objavio je u ponedjeljak ured predsjednika Jacquesa Chiraca, a francuski premijer Dominique de Villepin izražava žaljenje što nije bilo razumijevanja javnosti za te mjere.[PRBREAK][/PRBREAK]Chiracov ured objavio je da se tom odlukom nastoji završiti politička kriza De Villepinove vlade, javlja agencija AP.

 

"Predsjednik republike odlučio je zamijeniti 8. članak zakona o jednakim mogućnostima mjerama koje će pomoći mladima da nađu posao", kaže se u priopćenju.

 

Promjene u zakonu morale bi se pozabaviti problemom nezaposlenosti mladih, koja je 22 posto, utišati prosvjede i na neki način spasiti obraz premijeru De Villepinu koji je zdušno zagovarao novi zakon.

 

Novine u ponedjeljak pišu kako će promjene vjerojatno podrazumijevati subvencije poslodavcima kako bi najugroženija skupina mladih dobila pristup tržištu rada.

 

U toj su skupini mladi od 18 do 25 godina koji su prekinuli školovanje, nemaju nikakvih kvalifikacija i nezaposleni su.

 

Dosadašnji prijedlog zakona predviđa brzo zapošljavanje i lako otpuštanje: u prve dvije godine radnici mlađi od 26 godina mogu dobiti otkaz bez obrazloženja.

 

Vidljivo utučeni premijer razgovarao je s novinarima neposredno nakon predsjedničkoga priopćenja. "Nažalost, moram reći da ga (prijedlog zakona) svi nisu razumjeli".

 

Chirac se s de Villepinom i drugim visokim dužnosnicima vladajuće stranke UMP sastao u ponedjeljak ne bi li pronašli rješenje nakon višednevnih intenzivnih pregovaranja s a sindikalnim i studentskim čelnicima.

 

Još se ne zna, javlja agencija Reuters, hoće li predsjednikova mjera smiriti studentske i sindikalne vođe koji traže potpuno povlačenje zakona.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija