Jump to content

Francuska: Prve presude zbog nošenja nikaba


Mrljavac
 Dijeli

PARIZ, 22. rujna 2011. (Hina/AFP) - Francusko pravosuđe osudilo je dvije žene koje su nosile nikab na novčane globe, što je prva odluka tog tipa jednog suda nakon stupanja na snagu zakona koji zabranjuje skrivanje lica u javnosti.[PRBREAK][/PRBREAK]Dvije Francuskinje su bile u potpunosti prekrivenih lica 5. svibnja ispred zgrade općine u Meauxu, istočno od Pariza. Hind Ahmas (32) i Najate Nait Ali (36) moraju platili 120 odnosno 80 eura.

 

Pošto su zakasnile nisu mogle nazočiti raspravi. Tijekom saslušanja u proljeće jedna od njih nije mogla ući na sud jer je odbila skinuti svoj veo i pokazati lice.

 

Njihov odvjetnik Yann Gre je rekao da će obje uložiti žalbu i spremne su se obratiti Europskom sudu za ljudska prava.

 

Već je nekoliko žena policija upozorila u ulicama zbog nošenja nikaba. Francuska je prva europska zemlja koja je u potpunosti zabranila nošenje islamske marame, a ta se zabrane odnosi na oko 2.000 žena u zemlji.

 

Diljem Europe pozorno se pratila današnja presuda. Belgija, Italija, Danska, Austrija, Nizozemska i Švicarska su već uvele ili planiraju uvesti sličan zakon zabrane potpunog prekrivanja lica u javnosti.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija