Jump to content

Francuska: stupila na snagu zabrana nošenja nikaba i burke


Mrljavac
 Dijeli

PARIZ, 11. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Zabrana nošenja islamskog vela za lice, burke i nikaba, prva u Europi, stupila je u ponedjeljak na snagu u Francuskoj, a svatko tko bude javno nosio nikab ili burku može biti kažnjen sa 150 eura i obveznim pohađanjem tečaja o francuskom državljanstvu.[PRBREAK][/PRBREAK]Vlada desnog centra, koja je u listopadu prošle godine donijela zakon, pokrenula je javnu kampanju u kojoj se objašnjavaju razlozi zabrane i pravila njezine primjene.

 

Tako se u uputama navodi da policija ne može od žena zatražiti da pokrivalo skinu na ulici, nego ih moraju odvesti u policijsku postaju i zatražiti da ga uklone radi identifikacije.

 

Zakon, koji su kritizirali muslimani diljem svijeta, izazvao je ograničene reakcije u Francuskoj gdje se odvojenost crkve i države smatra ključnim za održavanje mirovljubivog građanskog društva.

 

Jedan muslimanski trgovac nekretninama pozvao je žene na građanski neposluh tako da nastave nositi nikab ili burku ako to žele te je pozvao pristaše na prosvjednu molitvu pred katedralom Notre Dame.

 

Rachid Nekkaz objavio je na Internetu da će pomoći u plaćanju kazni te je u tu svrhu već ponudio na prodaju imanje vrijedno dva milijuna eura.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija