Jump to content

Francuski sud: Razvrgnuće braka zbog laži o djevičanstvu nevaljano


Mrljavac

DOUAI, 17. studenog 2008. (Hina/AFP) - Francusko pravosuđe je u ponedjeljak u drugostupanjskom postupku proglasilo nevaljanom sudsku odluku o poništenju braka zbog toga što je žena lagala o svom djevičanstvu, pa je muslimanski par i dalje u braku protiv svoje volje.[PRBREAK][/PRBREAK]Mlada žena koju je muž napustio kada je prve bračne noći otkrio da nije djevica pristala je na poništenje braka koje je na sudu zatražio njezin muž, premda mu se ispočetka bila protivila.

 

Prvostupanjska presuda objavljena u svibnju, kojom je brak poništen, izazvala je buru među političkom klasom i u društvenim krugovima, a državna tajnica za useljeništvo Fadela Amara nazvala ju je "fatvom protiv emancipacije žena".

 

Nakon javnog pritiska, sudski postupak je obnovljen, a u današnjoj se presudi navodi da djevičanstvo nije "bitna kvaliteta supružnika".

 

Prvostupanjski sud u Lilleu je 1. travnja razvrgnuo bračni savez zbog "zablude o bitnim kvalitetama supružnika", podsjeća drugostupanjski sud.

 

Supružnici, muslimani rođeni u Maroku, informatičar u dobi od tridesetak godina i dvadesetogodišnja studentica više medicinske škole, nakon toga su se odselili sa sjevera Francuske.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija