Jump to content

Freedom House ukazao na nazadovanje slobode u svijetu


Mrljavac

WASHINGTON, 12. siječnja 2009.(Hina) - Američka nevladina organizacija Freedom House, koja prati napredak i opadanje političkih prava i građanskih sloboda u više od 200 zemalja i autonomnih teritorija u svijetu, u ponedjeljak je objavila godišnje izvješće u kojem ukazuje na "nazadovanje i stagnaciju slobode u svijetu".[PRBREAK][/PRBREAK]"Napredovanje slobode u južnoj Aziji bilo je rijetka svijetla točka u godini koju je inače uglavnom obilježilo nazadovanje i stagnacija", izjavio je direktor istraživanja Freedom House, Arch Puddington, u povodu objave izvješća pod nazivom "Sloboda u svijetu 2009: Sloboda u povlačenju već treću godinu".

 

Prema ocijenjenom stanju političkih prava i građanskih sloboda u rasponu od 1 do 7, 193 zemlje svijeta i 16 teritorija u istraživanju je svrstano u tri kategorije: "slobodne" (s ocjenama od 1.0 do 2,5), "djelomice slobodne" (3.0-5.0) i "neslobodne" (5.5-7.0).

 

Hrvatska je ponovo uvrštena među "slobodne" zemlje, s ocjenom 2.0.

 

Iako nazadovanja u 2008. nisu predstavljala značajno opadanje za većinu zemalja, nazadovanja su brojna i pogađaju većinu regija. Ukupno, u 34 zemlje je zabilježeno opadanje sloboda, a u 14 napredovanje.

 

U tri zemlje opadanje slobode je bilo toliko da su promijenile kategoriju: Afganistan i Mauritanija iz "djelomice slobodnih" u "neslobodne". Tri zemlje južne Azije - Pakistan, Maldivi i Butan, napredovale su u "djelomice slobodne" zahvaljujući provedbi izbora. Dvije zemlje zapadne Europe, Italija i Grčka, iskusile su umjereno opadanje građanskih sloboda, navodi Freedom House.

 

Od 42 zemlje svijeta koje su svrstane u "neslobodne", najgore je stanje u Sjevernoj Koreji, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Libiji, Sudanu, Mianmaru, Ekvatorijalnoj Gvineji i Somaliji, te na teritorijima - Tibetu i Čečeniji.

 

Neznatno je bolje u Bjelorusiji, Čadu, Kini, Kubi, Eritreji, Laosu, Saudijskoj Arabiji, Siriji, Zimbabveu, te u Južnoj Osetiji i Zapadnoj Sahari.

 

Kritična područja u izvješću Freedom Housea su zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, osim tri baltičke države, gdje postoji desetljeće opadanja sloboda, te subsaharska Afrika, gdje je 12 zemalja iskusilo nazadovanje u 2008.

 

"Demokracija u središnjoj i istočnoj Europi ostaje snažna, unatoč nazadovanja u Bugarskoj i Makedoniji", ističe Freedom House.

 

Hrvatska je ponovo uvrštena među "slobodne" zemlje, s ocjenom 2.0 u obje kategorije - za dostignuta politička prava i za poštivanje građanskih sloboda.

 

Od Hrvatskoj susjednih zemalja, Bosna i Hercegovina (4.0-3.0) i Makedonija (3.0-3.0) su u kategoriji "djelomice slobodne", dok su Srbija (3.0-2.0) i Slovenija (1.0-1.0) "slobodne".

 

Italija ima ocjene 1.0 i 2.0 i oznaka opadanja u kategoriji građanskih sloboda, a Grčka također ocjene 1.0 i 2.0.

 

Rumunjska i Bugarska, najmlađe članice Europske unije, imaju iste ocjene kao i Hrvatska 2.0-2.0, pri čemu se kod Bugarske upozorava na nazadovanje političkih prava.

 

Najizrazitiji negativni trendovi primijećeni su 2008. u Gruziji i Rusiji, dijelom i zbog kolovoškog rata tih zemalja zbog Južne Osetije. Kinu se kritizira zbog pojačane represije, unatoč obećanjima da će se ljudska prava više poštovati za vrijeme i nakon Olimpijskih igara. Na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, Izrael je jedina država u kategoriji "slobodnih".

 

Zemlje zapadne Europe i Sjeverne Amerike i ove su godine dobile najviše ocjene za razvoj i poštivanje političkih prava i građanskih sloboda. Za SAD se ističe kako bi izabrani predsjednik Barack Obama mogao provesti izmjene nekih "problematičnih mjera" iz vladine strategije borbe protiv terorizma.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija